In deze reeks laten we ons licht schijnen op de Italiaanse gastronomie, meer bepaald op typische ingrediënten, streekproducten en voedingswaren die zo eigen zijn aan de rijke Italiaanse keuken.

Fregula Sarda

Si sa, da nord a sud, da est a ovest, noi Italiani siamo tutti uniti dalla passione per la pasta. Ne mangiamo volentieri a quantità e di ogni tipologia. In Sardegna, per esempio, una pasta molto amata è la fregula.

Nonostante la mancata certezza riguardo alla sua provenienza, la prima testimonianza scritta è stata trovata nello Statuto dei mugnai di Tempio Pausania. In questo, si stabiliva che la preparazione del ferculum (termine latino rimandante alle “briciole”) dovesse avvenire solamente dal lunedì al venerdì poiché durante il fine settimana l’acqua doveva essere destinata ai campi.

La fregula è un tipo di pasta di semola di grano duro a forma di chicchi irregolari con un diametro tra i due e i sei millimetri: viene creata tramite lo sfregamento della semola in appositi recipienti.

Ruvida, porosa, capace di assorbire bene i condimenti, e non troppo distante dal couscous, si presta a gustose ricette sia calde che fredde. Secondo la tradizione sarda, la fregula è un’ottima base soprattutto per piatti di pesce ma anche di carne o di verdure.

Sardijnse Fregula

Het is bekend: van Noord naar Zuid, van Oost naar West, wij Italianen houden van pasta. We eten er nogal veel van en in verschillende soorten. In Sardinië, bijvoorbeeld, is de Sardijnse fregula één van de beroemdste soorten pasta.

Ondanks het gebrek aan zekerheid over de oorsprong ervan, werd de eerste schriftelijke getuigenis gevonden in het statuut van de molenaars van Tempio Pausania. Daarin werd bepaald dat de bereiding van het ferculum (een Latijnse term die naar “kruimels” verwijst) alleen van maandag tot vrijdag mocht plaatsvinden, aangezien in het weekend het water voor de akkers moest worden gebruikt.

Fregula is een soort griesmeeldeegwaren van harde tarwe in de vorm van onregelmatige korrels met een diameter tussen twee en zes millimeter: het wordt verkregen door het griesmeel in speciale recipiënten te wrijven.

Ruw, poreus en niet zo ver van couscous, is fregula perfekt als ingrediënt in warme en koude recepten. Volgens de Sardijnse traditie is fregula een ideale basis voor vlees-, vis- en groentegerechten.