Mooi en intrigerend, voortdurend in het middelpunt van de belangstelling, van geruchten en roddels, intriges en tragedies.

In slechts 39 jaar tijd heeft Lucrezia Borgia, de fascinerende dochter van paus Alexander VI, drie huwelijken gesloten, acht kinderen gebaard, en bovenal de faam verworven van femme fatale en meedogenloze gifmengster. Minder gekend misschien haar liefde voor de kunst, voor poëzie en theater.

Een tegenstrijdige figuur die van Lucrezia, zoals de tijd waarin ze leefde, de Renaissance met geweld en intriges, maar met een verfijnde en kostbare cultuur en geraffineerde banketten.

 

Somptueuze banketten

aan tafel in de Renaissance

De verleidelijke Lucrezia organiseerde prachtige banketten die echte shows waren. Ze combineerde een overdaad aan gerechten met muziek en theater zonder haar persoonlijke interessen uit het oog te verliezen.

In haar Renaissance keuken vind je fruit, groenten, soepen, hartige taarten met snijbiet, eieren en ricotta, maar geen kruiden of andere aroma’s. Een speciaal recept was de “frittata rognosa”, een ruwe omelet verrijkt met gehakte ham, die je ook op schilderijen uit de Renaissance terugvindt.

bonen all’uccelletto

Er wordt verteld dat op de tafel van Lucrezia Borgia dikwijls pauw, paling en eend stonden. Ze was dol op de “salama da sugo”, een varkenssalami, specialiteit van Ferrara, snoek in bouillon en bonen all’uccelletto, een typisch Toscaans bogengerecht in tomatensaus. En zoals het iedere dame van de adel betaamt waren ook de truffels protagonist tijdens haar  somptueuze veelgangen banketten.

 

De tagliatelle van Lucrezia

Als je nu een bord tagliatelle op tafel ziet staan, weet dan dat je dit aan Lucrezia te danken hebt.

tagliatelle

Deze ‘getrokken pasta’ werd gemaakt om haar lange blonde haar te imiteren. Alleen werd in de Renaissance de pasta pas gewaardeerd na langdurig, soms urenlang, koken en op smaak gebracht met kaas, kaneel en suiker. Helemaal geen pasta al dente dus zoals we die vandaag graag eten.

In Emilia Romagna zijn de tagliatelle nog steeds een van de meest geapprecieerde gerechten. Je hebt hier een zoete tagliatelle-cake, een traditioneel dessert dat ook “torta ricciolina”, krulletjestaart, wordt genoemd. Misschien een eerbetoon aan de krullen van Lucrezia zoals het typische gedraaide brood van Ferrara?

Wanneer je nog eens tagliatelle bereidt denk dan aan Lucrezia Borgia en haar blonde lokken. Het gerecht wordt meteen een stuk poëtischer als je weet dat Lord George Byron zegde “Het is het blondste haar dat je je kunt voorstellen en dat heb ik nog nooit zo blond gezien”.

 

Zoet of gepeperd?

Tot slot mogen de desserts ter ere van de bekoorlijke en pittige Lucrezia niet ontbreken.

Zoet met de speciale snoepjes, volgens de legende  bereid door de Clarissen voor haar huwelijk: de “zuchten van Bisceglie”. De zuchtjes in de vorm van een borst zijn gemaakt van biscuit op smaak gebracht met citroenzest, gevuld met vanilleroom en bedekt met een laagje suikerglazuur.

panpepato (L) en de zuchten van Bisceglie (R)

 

En gepeperd met de Panpepato van Ferrara. die doet denken aan het pittig karakter van Lucrezia. Panpepato maak je met bloem, suiker, honing, sinaasappelzest, specerijen en een ruime portie peper.

 

Hotel Lucrezia Borgia in Ferrara

kasteel van de hertogen van D’Este

Waar anders dan in Ferrara waar de jonge Lucrezia in 1502 haar luxueuze intrede deed als hertogin,  echtgenote van  Alfonso I d’Este, kun je wegdromen in haar Renaissance wereld?

Logeer in het Hotel Lucrezia Borgia, omringd door een prachtig park, geniet van een ontbijt met heerlijk huisgemaakte taarten en je bent klaar voor een bezoek aan Ferrara.

Ferrara, een mooie stad waar de sfeer van haar glorieus verleden voortleeft in het Kasteel van de hertogen d’Este, de Kathedraal van San Giorgio, het Paleis van de diamanten en Palazzo Schifanoia.

Fiets op de historische stadswallen  van de jaren 1500,  nu een schaduwrijk park, en je ziet dat ook in de 21ste eeuw Ferrara al haar  charme en cultureel enthousiasme heeft behouden.