Piemonte: la cucina slow food
Il problema più grande è la perdita del valore simbolico dei cibi. Sono diventati commodities, beni di consumo senza anima. Carlo Petrini
Het grootste probleem is dat de symbolische waarde van voedsel verloren gaat. Voedingsmiddelen zijn commodities geworden, comsumptiegoederen zonder ziel. Carlo Petrini
Lo sapevi che Slow Food lavora in 150 Paesi per promuovere un’alimentazione buona, pulita e giusta per tutti?
Wist je dat Slow Food in 150 landen werkzaam is om een goede, schone en eerlijke voeding voor iedereen te promoten?
Slow Food lavora in tutto il mondo per tutelare la biodiversità, costruire relazioni tra produttori e consumatori, migliorare la consapevolezza sul sistema che regola la produzione alimentare. Slow Food difende il cibo vero, promuove il diritto al piacere per tutti e favorisce la biodiversità e un’agricoltura equa e sostenibile. Va oltre la ricetta: fa vedere il produttore, il territorio, le emozioni e il piacere. Terra Madre, un’iniziativa di Slow Food, è il sogno che diventa realtà, la globalizzazione positiva che dà voce a chi non si rassegna al modello imperante. Oltre 2000 Comunità del cibo in tutto il mondo operano perché la produzione del cibo mantenga un rapporto armonico con l’ambiente e per affermare la dignità culturale e scientifica dei saperi tradizionali.
De Slow Food beweging werd opgericht in 1986 door Carlo Petrini in Bra (Piemonte), om de nadruk te leggen op het plezier bij het eten. Het was aanvankelijk een reactie op de fastfoodrestaurants die Italië, net zoals de rest van de wereld, overspoelden en op de onbewuste voedselconsumptie. Authentieke smaken, lokale productie en respect voor de natuur en de landbouwers zijn de kernwoorden van de non profit organisatie die ondertussen een begrip is geworden in de Italiaanse enogastronomie.
Slow Food werkt in de hele wereld aan de bescherming van de biodiversiteit, duurzame relaties tussen producent en consument en een betere bewustwording van het systeem dat de voedselproductie regelt. Terra Madre, een initiatief van Slow Food, is een droom die werkelijkheid wordt, een positieve globalisering die een stem geeft aan diegene die zich niet neerlegt bij het heersende model. Meer dan 2000 Voedselgemeenschappen zijn actief in de hele wereld opdat de voedselproductie een harmonieuze relatie onderhoudt met de natuur en om de culturele en wetenschappelijke waardigheid van de traditionele wijsheden te bevestigen.
Attività
Sai di quale regione italiana sono i piatti tipici seguenti? Abbina il piatto e la regione.
- bollito di manzo
- le scillatelle con ragù di maiale
- torta di nocciole e zabaione
- il panpepato
- il pandoro
- il pesce persico alla comasca
- i culurgiones de casu
- la zuppa di cardi
- le cime di rape stufate
- la pizza de Nata’
- i maccheroni in brodo
- la panzanella
- la mozzarella impanata
- fave e cicoria
- i crostini di milza
- lo stinco di maiale con brovada
- il maiale in saor
- la fonduta alla valdostana
- i cannoli
- la piadina
Soluzioni
1. Abruzzo – 2. Calabria – 3. Piemonte – 4. Umbria – 5. Veneto – 6. Lombardia – 7. Sardegna – 8. Molise – 9. Puglia – 10. Le Marche – 11. Liguria – 12. Lazio – 13. Campania – 14. Basilicata – 15. Toscana – 16. Friuli Venezia Giulia – 17. Trentino Alto Adige – 18. Val d’Aosta – 19. Sicilia – 20. Emilia-Romagna