Bardolino aan het Gardameer is zo een van die Italiaanse stadjes in een prachtig landschap, met een pittoresk historisch centrum, artistieke sporen van een groots verleden, lekkere restaurantjes en een niet te verwaarlozen wijn, de frisse robijnrode Bardolino.

Bardolino, de aristocraat van het toerisme sinds de 15de eeuw, vind je terug in de dertien Venetiaanse villa’s, waar de adel van toen vertoefde en waar de bezoekers van nu vier eeuwen geschiedenis kunnen beleven.

Villa Guerrieri-Rizzardi-Loredan aan de oevers van het meer geeft je een goed idee hoe het leven in de villa’s zich toen afspeelde. De oude kelders zijn nu gerestaureerd tot een historische Borgo Bardolino met een mooi plein, winkels en restaurants.

Een heel andere indruk krijg je in de  Hermitage, een schenking van een edelman van Verona aan de Benedictijnen in de 17de eeuw.

De villa staat niet open voor de toeristen, maar de monniken bieden je wel onderdak als je een paar dagen “ora et labora” wil doorbrengen omgeven door het prachtig panorama van de Monte San Giorgio.

Historische wandeling

Bardolino is een stadje waar heden en verleden elkaar voortdurend ontmoeten en je de geschiedenis van nabij laat beleven.

Zo de oude muren die nog overeind zijn gebleven van een middeleeuwse verdediging. De verzakte toren van een fort die aanleunt tegen een achttiende-eeuwse gebouw, waar je nu kunt verblijven in het moderne Hotel Catullo. De twee stadspoorten Porta San Giovanni aan de noord- en Porta Verona aan de zuidkant die Bardolino beschermden tegen aanvallen van buitenaf.

Loop door de steegjes langs het oude, gerestaureerde kerkje van San Severo en de recentere imposante kerk van de HH. Nicolò en Severo.

Kijk naar de bloemrijke balkons van de huizen die achter elkaar zijn gebouwd en je ontdekt hoe het vissersdorp van vroeger eruit zag.

Volg het zicht op het Lago di Garda en de straatjes brengen je regelrecht naar de oevers van het meer.

Langs de promenade naar het haventje zie je een grote ruwe stenen tafel. Het is de “Preonda”, een soort altaar dat uitkijkt op de golven van het meer, een symbool voor de mensen van Bardolino.

Ooit gebruikten de vissers deze golvende steen als een kraam voor het verkopen van hun vis. Later ontmoetten de bewoners van Bardolino elkaar hier om te kletsen over het komen en gaan van hun stad.

Nu worden de bezoekers naar traditie uitgenodigd om rond de Preonda te wandelen voor een gelukkige toekomst en een spoedige terugkeer naar Bardolino.

Bardolino, de wijn

En misschien zijn ook wel de wijnranken met hun diepblauwe druiventrossen een reden om terug te keren naar Bardolino.

Zoals elders heeft ook in Bardolino de wijn een oude oorsprong. Ter plaatse werden zaden van Vitis Silvestris uit de bronstijd gevonden en de Romeinen dronken hier de wijn bij hun ceremonies en religieuze riten. De monniken in de middeleeuwen evangeliseerden dan wel de gemeenschap maar ze moedigden natuurlijk ook de wijnbouw aan voor liturgische plechtigheden. Kijk maar naar de afbeeldingen van druiventrossen en wijnranken in de Pieve di Santa Maria.

Het was nog wel wachten tot in de 20ste eeuw voordat Bardolino tenslotte werd erkend als de typische wijn van het Garda-gebied. Door de jaren heen zijn er gebruiken, tradities en festivals ontstaan gewijd aan de wijn, keuze te over.

Tijdens de oogst, tussen september en oktober, heb je het “Druiven- en Wijnfestival” aan de oevers van het meer, met de  Bardolino-Ambassadeurs in lange robijnrode mantels met een taste-vin, het symbool van de sommeliers.

In de eerste week van november presenteren de wijnhuizen  in pittoreske eetkraampjes op de Piazza del Porto de Vino Novello vergezeld van risotto en bruschetta. In het voorjaar is het dan weer de beurt aan de Palio del Chiaretto, de frisse Rosé-wijn van Bardolino.

Strada del Vino

En dan ben je klaar voor de Strada del Vino, 80km Bardolino wijn met de auto, de fiets of te voet langs wijngaarden en olijfbomen, boerderijen en meer dan zeventig wijnkelders.

Je volgt het hele productieproces, van de druiven tot de wijn in je glas. En je ontdekt de aroma’s en de  verschillende smaken van een Bardolino Doc en een Chiaretto Doc vergezeld van een gekruide salami, een bruschetta met de plaatselijke olijfolie of een handvol kastanjes in de winter.

Ga nog snel even terug naar de Preonda, je weet maar nooit.