Nu de lockdown voor coronavirus in Italië heel stilaan op zijn einde loopt, beginnen vele Italianen terug te dromen van een pizza met een biertje onder vrienden.
Je hebt pizza en pizza
Al in de oudheid had je de al dan niet gegiste platte broden van de Egyptenaren en de Romeinen, maar het is wachten tot de 19°eeuw voor het planetair succes van ‘de’ pizza, dat sindsdien niet meer te stoppen is. Iedere regio in Italië en ieder land in de wereld heeft intussen wel zijn versie, maar vergeet het niet: voor de originele rasechte pizza, recht uit de houtoven, moet je in Napels zijn.
‘Pizza’ is meteen één van de beroemdste Italiaanse woorden in de wereld geworden en de Kunst van de Napolitaanse pizzaiolo behoort sinds 2017 tot het Unesco Immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.
Wil je je op de proef stellen? Kom naar Napels, waar om en bij de 3000 pizzabakkers wonen en werken, en volg een pizza-cursus op de Accademia dei Pizzaioli Napolitani, de eerste gecertificeerde pizzaschool in de wereld.
Het verhaal van pizza met een biertje
Het begon allemaal rond 1950. De pizzerie konden toen een vergunning aanvragen om alcoholische dranken met minder dan 8 graden te verkopen en bier paste daar perfect in.
In de pizzeria, een uitgelezen plek voor een smakelijk en niet duur etentje met familie of vrienden, werd het bier al snel een populaire drank. Sindsdien is de combinatie van pizza en bier een alom geliefde democratische combinatie om gezellig op restaurant te gaan en vandaag kiest een derde van de Italianen ervoor om pizza met bier te vergezellen, slechts 8% kiest voor wijn, terwijl 16% de voorkeur geeft aan een frisdrank.
Het pizza-bier menu
OK dan voor pizza en bier, maar je moet wel weten wat met wat.
Vele pizzerie hebben de afgelopen jaren speciale menu’s opgesteld, die bij iedere pizza een ander bier aanbevelen. Pizza en bier is geen uitgemaakte en triviale combinatie, integendeel, het leent zich voor talloze variaties en voor elke pizza zijn er wel één of meer ideale bieren.
“Onder de meest geliefde combinaties heb je de klassieke pizza Margherita, tomaat en mozzarella, met een goed gehopte Pils“, volgens Marco Bolasco, bierexpert. De intense kruidigheid van een Weiss bier combineer je best met een Marinara, tomaat, look en oregano, één van de oudste Italiaanse pizza’s. Een Quattro Formaggi, met zijn pittige vier kazen, geboren in het noorden maar ook geliefd in het zuiden, verorber je liefst met een Ale die de smaak van Emmenthal en Gorgonzola ondersteunt. Met een Pizza Porcini, met eekhoorntjesbrood, drink je dan weer een amberkleurig abdijbier met een hoger alcoholgehalte.
Kies je voor een Italiaans biertje, dan heb je nu de keuze tussen zo’n 700 ambachtelijk gebrouwen bieren die de typische lokale ingrediënten gebruiken, van kastanjes tot oude granen, van aromatische kruiden tot specerijen die typisch zijn voor het mediterrane struikgewas en die
goed passen bij de verschillende regionale keukens van het Belpaese. Wil je niets riskeren, houd het dan bij een Belgisch Witbier zoals de Blanche de Bruxelles.
Pizza-bier, een duivelse combinatie voor de lijn?
Een pizza met een koud biertje: teveel calorieën en een opgeblazen gevoel?
Niets is minder waar volgens Pino Arletto, Maestro pizzaiolo. Een Pizza Margherita of Napoletana met een langzame gisting van minstens 24 uur, heeft tussen de 400 en 800 calorieën, minder dan een bord tagliatelle met vleessaus of een salade Niçoise met een sandwich.
Ga dus niet overboord met hoeveelheid en vette ingrediënten en geniet gerust van een perfecte Italiaanse match pizza & bier.