De ‘Catacombe dei Cappuccini’ zijn een macabere, misschien ongewone maar zeer fascinerende bezienswaardigheid in Palermo. Op deze toch wel bijzondere plek hangen en liggen ongeveer 8.000 mummies opgeborgen in hun mooiste klederdracht. Allen gerangschikt in aparte gangen volgens hun sociale status, beroep en geslacht. De gang met vrouwen in kanten trouwgewaad en de gang met de kinderen raken je het meest.
Het waren de Capucijnen, sinds 1534 gevestigd in de Santa Maria della Pace kerk, die om hun overleden medebroeders te kunnen begraven een massagraf delfden onder het altaar van Sant’Anna. Maar al snel was het massagraf ontoereikend en begon men in 1597, gebruikmakend van de oude grotten, met het uitgraven van de catacomben achter het hoogaltaar.
Enige tijd later, toen de relieken van het massagraf naar de catacomben werden overgebracht bleek dat er 45 lijken gemummificeerd waren en besloot men deze onder te brengen in de eerste uitgegraven gang in open nissen. In 1783 besloten de broeders om, in ruil voor een rijkelijke donatie, ook de gebalsemde lichamen van niet-geestelijken te aanvaarden en bij te zetten in de crypte. Het laatste en ook bekendste bijgezette lichaam is dat van Rosalia Lombardo, die op 2-jarige leeftijd overleed aan een longontsteking. Het kleine meisje lijkt gewoon vreedzaam te slapen en wordt daarom ook wel ‘La Bella Addormentata di Palermo’ of het ‘Doornroosje van Palermo’ genoemd.
Wat weinigen weten is dat er een Belg kan gelinkt worden aan de catacomben. De in 2010 overleden Patrick Ysebaert, gepassioneerd Siciliëliefhebber en kunstenaar trok zich hier in 1989 voor een jaar terug en schilderde er 50 doeken met de gemummificeerde lijken in de hoofdrol.
De ‘Catacombe dei Cappuccini’ bevinden zich aan het Piazza Cappuccini 1, Palermo. Verdere info over openingstijden en toegangsprijs zijn te vinden op de website van de catacomben.
Zie ook: Palermo