In deze maand juni staat het historisch embleem van het Ferrari-Cavallino met 360° in de kijker en  deze keer niet alleen in de Formula 1.

De magnetische charme van “La Rossa” heeft de catwalk bewandeld met de eerste High fashion modecollectie, gesigneerd Ferrari, die weldra in alle Ferrari-winkels over de hele wereld te koop zal zijn.

En zoals Enzo Ferrari 75 jaar geleden liet weten, heeft de verleiding van de Italiaanse levensstijl talloze facetten en de gastronomie is en blijft hierbij een constante emotie.

Il Cavallino zet zich aan tafel

Il Cavallino, dat steigerend paard, symbool van de Ferrari-legende, had  een sterke emotionele band met Enzo Ferrari. Het schild werd hem toevertrouwd door de moeder van Majoor Francesco Baracca, een cavalerie-officier en piloot gesneuveld in de Eerste wereldoorlog, met de woorden “Ferrari, zet het steigerend paard van mijn zoon op je auto’s, het zal je geluk brengen.” De pony was en is zwart gebleven, Enzo Ferrari heeft de gele achtergrond toegevoegd, de kleur van zijn Modena, en hij heeft er alles voor gedaan om de voorspelling waar te maken.

Daar waar eerst een bedrijfskantine in een kleine boerderij was, besloot hij aan het begin van de jaren 1950 een gezellige ruimte te creëren gewijd aan lekker eten, gastvrijheid en vriendschap.

Nadien werd een vleugel van de fabriek in Maranello omgevormd in een restaurant waaraan het trouwe Cavallino zijn naam heeft gegeven. Er werden diners en evenementen georganiseerd, Enzo Ferrari at er zelf bijna dagelijks, keek er samen met de coureurs en technici van het Ferrari Team naar de Grand Prix, ontving er illustere gasten zoals Prins Bernard van Holland, Prinses Liliana de Rèthy en drievoudig wereldkampioen Jackie Stewart, maar ook fans, vrienden en klanten .

Sinds 15 juni is Il Cavallino aan een nieuw hoofdstuk begonnen met de sterrenchef Massimo Bottura van de Osteria Francescana in Modena, die op deze plaats die het verhaal van Ferrari uitademt, aan de traditionele plaatselijke keuken een nieuw perspectief wil geven: “Wat wij in de keuken doen, is precies wat Enzo Ferrari deed als hij auto’s bouwde. We nemen het beste uit het verleden, kijken er kritisch maar niet nostalgisch naar en brengen het naar de toekomst.

Een chef-kok in het veld voor de “Ferrari-ervaring”

Enzo Ferrari hield van de traditionele Emiliaanse tagliatelle met vleessaus en een goed glas Lambrusco-wijn.

Op dezelfde manier brengt chef Massimo Bottura de Italiaanse traditie met een eigentijdse sleutel  in een comfortabele en voor iedereen toegankelijke gastvrije sfeer: “Een goede, gezonde keuken, met achter elk gerecht een verhaal; het is een keuken waar je geen nee tegen kunt zeggen.”

Zo wordt de Filetto alla Rossini een Cotecchino alla Rossini, met een minerale truffel en een zure kersensaus.

De typische “bollito”, gekookt vlees, kookt men op lage temperatuur om de organoleptische eigenschappen van het vlees te behouden, terwijl het brood is gemaakt met oude granen.

De klassieke tortellini koken ze in een kapoenbouillon en serveren ze met een crème van Parmezaan.

De grootmoeders van Modena geven de traditie door, maar het zijn jonge koks die de Emiliaanse recepten op tafel brengen.

Niet eender welke grootmoeders dus, echte Italiaanse, beter nog Emiliaanse, met een muzikaal accent, die altijd een kant-en-klaar antwoord op alles hebben en, handen in de pasta, je er onmiddellijk van overtuigen dat koken liefde is.

De Ferrari-wereld in een Italiaanse trattoria

Het is hier, op de grens tussen de fabriek, de raceafdeling en de nieuwe flagshipstore in Maranello, dat je van het comfort en de smaak van de Italiaanse levensstijl geniet midden in de Ferrari-wereld.

Aan de muren onthullen zeldzame collecties foto’s, posters, souvenirs en memorabilia de geest van het industrieel en sportief avontuur van Enzo Ferrari.

In de zomer heb je een fantastische openluchteetkamer en een panoramisch terras met een direct uitzicht op de hoofdingang van de fabriek op nummer 4 van Via Abetone inferiore, de beroemdste straat in Maranello.

Ik heb geen andere interesse dan de racecars.” zei Enzo Ferrari, de “Drake” zoals hij al snel werd genoemd met verwijzing naar een monster met een aanleg voor buitengewone prestaties. Hier in zijn vroegere eetkamer, voor een bord typische Modenese tortellini, zie je hem zo zitten voor de open haard terwijl hij zijn zaken regelt.

Kortom, er kan van alles gebeuren in dit nieuwe Cavallino in via Abetone voor de Ferrari-fabriek.

Zo ziet Chef Massimo Bottura het

Massimo Bottura, sterrenchef Modena DOC en een groot bewonderaar van Ferrari’s, beschrijft de Cavallino als een nieuwe manier om de gerechten van Modena tot leven te brengen.

Met een vleugje ironie zegt hij: “Ik heb altijd geloofd in Emilia als een land van slow food en snelle auto’s, een stemming die wij Emilianen goed kennen als we 25 jaar wachten om een ​​azijn te proeven of opgewonden raken voor een 12-cilinder motor”.

Met een slag van de magische pan verandert Chef Bottura klassieke grootmoedersrecepten in de keuken van 2021.

Dacht je dat de crème caramel een dessert is? In Il cavallino krijg je ze als voorgerecht, een unieke uienomelet met balsamico-azijn en een infusie van Parmigiano Reggiano die in je mond wegsmelt. Eet je gewoonlijk de zouten tong met “salsa verde”, de typische groene saus? Je zult verrast zijn, de saus blijft groen, met kruiden en peterselie, maar je krijgt er een speciale toets van slakken, knoflook en kaviaar bij.

Filosofie van het menu? Traditie dus, maar in evolutie, met de smaken uit je kindertijd die naar de foodies van de toekomst ogen.

Il Cavallino voor iedereen

Chef Bottura met zijn jonge medewerkers hebben ervoor gezorgd dat het nieuwe Ferrari-restaurant aan iedereen een gastvrije en smakelijke ervaring biedt.

Je hebt de klassieke gerechten in de sporen van de Osteria Francescana van Modena, een barbecue op zondag en een jonge keuken in de bistro met prijzen binnen ieders bereik.

Misschien ga je na de Corona-periode minder uit eten maar als je op zoek bent naar een lekkere en gezonde topkwaliteit, dan is Il Cavallino ongetwijfeld een van de protagonisten in de wereld van de oud-nieuwe Italiaanse gastronomie.