Vanaf nu is het de bedoeling om hier op regelmatige basis nieuws uit Ticino te publiceren. Ik hoor het u al zeggen: “Ticino, dat is toch Zwitserland?” Inderdaad, maar dit kanton wordt ook al eens de 21ste Italiaanse regio genoemd.

Toerisme en wintersport

De meeste toeristen zijn te vinden rondom de meren Lago Maggiore en Lago di Lugano, vooral nabij plaatsen als Ascona, Locarno en Lugano. De bergdalen Valle Maggia, Valle Verzasca en Valle Blenio zijn geliefd bij bergwandelaars en klifduikers, deze laatste sport wordt vooral beoefend vanaf de rotswanden bij Ponte Brolla. Op enkele plaatsen in de Tessiner bergwereld kan gewintersport worden. De volgende bezienswaardigheden mogen niet onvermeld blijven: de hoofdstad Bellinzona met zijn drie Unesco-geklasseerde kastelen, Locarno, Ascona, het authentieke bergdorp Coripo in de Valle Verzasca en Morcote aan het meer van Lugano, alsmede Lugano zelf met verschillende (goed bereikbare) bergtoppen met prachtig uitzicht.

Uitvoerende en wetgevende macht

De uitvoerende macht van het kanton Ticino ligt in handen van de Consiglio di Stato die uit vijf direct door de bevolking gekozen leden bestaat. De consiglio wordt om de vier jaar gekozen. De voorzitter en vice-voorzitter van de Consiglio di Stato worden uit het midden van de Staatsraadleden gekozen voor de duur van een jaar. De wetgevende macht ligt in handen van het kantonale parlement, Gran Consiglio genaamd. De Gran Consiglio bestaat uit negentig leden en wordt via algemeen, enkelvoudig stemrecht voor een termijn van vier jaar gekozen. De bevolking van Ticino kiest ook twee afgevaardigden voor de Kantonsraad (eerste kamer federaal parlement) en acht afgevaardigden voor de Nationale Raad (tweede kamer federaal parlement).