Vanaf nu is het de bedoeling om hier op regelmatige basis nieuws uit Ticino te publiceren.

Ik hoor het u al zeggen: “Ticino, dat is toch Zwitserland?” Inderdaad, maar dit kanton wordt ook al eens de 21ste Italiaanse regio genoemd. Begin twintigste eeuw opperden Italiaanse nationalisten het idee om Ticino te annexeren omdat zij het als Italiaans grondgebied beschouwden. Na de eerste Wereldoorlog verdween deze gedachte.

Ticino is het zuidelijkste kanton van Zwitserland. Op niet meer dan een goeie 800 kilometer van Brussel waan je je in Italië, inclusief mediterraans klimaat. Locarno, de zonnigste plek, heeft zowat 2300 uren zonneschijn! Het is genoemd naar de gelijknamige rivier en bijna volledig Italiaanstalig, op één Duitstalige gemeente van Bosco/Gurin na.

Toeristische troeven

Ticino heeft heelwat toeristische troeven. Een deel van het wondermooie Lago Maggiore en Lago di Lugano ligt op hun grondgebied en er zijn populaire plaatsen zoals Bellinzona (hoofdstad van het kanton) met drie kastelen die Unesco-werelderfgoed zijn. Er is het mondaine Lugano, het pittoreske Locarno en het schilderachtige Ascona. Niet voor niets vernoemde Opel in de jaren 70 één van haar absolute topmodellen naar dit stadje.

Het kanton ligt aan de zuidkant van de Alpen. Het grenst aan de Italiaanse provincies Verbano-Cusio-Ossola (Piëmonte); Varese en Como (Lombardije). Aan het Lago di Lugano ligt de Italiaanse enclave Campione d’Italia, dat geheel door Zwitsers gebied is omgeven. Het hoogste punt van het kanton Ticino is de 3402 meter hoge Rheinwaldhorn (Adula).