Het landschap doorkruisen, adembenemende uitzichten die voorbij glijden, ondertussen genietend van het beste wat Sicilië te bieden heeft op historisch, naturalistisch, artistiek of gastronomisch gebied. Deze unieke beleving, gebaseerd op het slow toerisme, kan je meemaken aan boord van treinstellen, inclusief houten banken, uit de jaren 30. Het initiatief, dat een paar jaar geleden werd opgestart door de Fondazione Ferrovie dello Stato om Sicilië op een alternatieve manier te ontdekken, telt ondertussen 23 routes verdeeld over een 50-tal ritten. Tussen begin- en eindpunt van de treinreis kan de reiziger proeven van lokale specialiteiten, deelnemen aan culturele evenementen of dorpjes en historische sites ontdekken onder begeleiding van een gids. Het initiatief is nog niet zo goed gekend door buitenlandse toeristen dus bestaat de kans dat je kennis van de Italiaanse taal zal getest worden door een paar nieuwsgierige Italianen. De periode waarin er kan gespoord worden loopt van 28 juli tot eind december.
De Treno del gelato e della cucina di strada met vertrekpunt Palermo en eindpunt Cefalù maakt een tussenstop in de stations van Bagheria, Altavilla Milicia en Termini Imerese. Op de trein wordt een ijsje, meer bepaald een pruimensorbet met citroengras en honing aangeboden. Bij aankomst in het station van Cefalù gaat het, samen met een gids, naar de Piazza Francesco Crispi waar een delegatie van de Madonie de treinreiziger opwacht om hen te laten kennismaken met lokale producten. Zo kan er geproefd worden van manna, provola kaas, honing van zwarte bijen, abrikozen van Scillato, biologische landbouwproducten, brood gemaakt van oude graansoorten en U Crastu een bittere olijfolie. Nadien wordt de mogelijkheid gegeven om samen met een gids de mooiste plekjes van Cefalù te ontdekken.
Voor wie houdt van deze vorm van slow toerisme kan alle info over de “Treni storici del Gusto” terugvinden op de website van de Fondazione FS.
Zie ook andere Treni