Het landschap doorkruisen, adembenemende uitzichten die voorbij glijden, ondertussen genietend van het beste wat Sicilië te bieden heeft op historisch, naturalistisch, artistiek of gastronomisch gebied.  Deze unieke beleving, gebaseerd op het slow toerisme, kan je meemaken aan boord van treinstellen, inclusief houten banken, uit de jaren 30.  Het initiatief, dat een paar jaar geleden werd opgestart door de Fondazione Ferrovie dello Stato om Sicilië op een alternatieve manier te ontdekken, telt ondertussen 23 routes verdeeld over een 50-tal ritten.  Tussen begin- en eindpunt van de treinreis kan de reiziger proeven van lokale specialiteiten, deelnemen aan culturele evenementen of dorpjes en historische sites ontdekken onder begeleiding van een gids.  Het initiatief is nog niet zo goed gekend door buitenlandse toeristen dus bestaat de kans dat je kennis van de Italiaanse taal zal getest worden door een paar nieuwsgierige Italianen.  De periode waarin er kan gespoord worden loopt van 28 juli tot eind december.

De Treno dei formaggi e delle conserve d’autunno met vertrekpunt Palermo en eindpunt Piazza Armerina maakt een tussenstop in de stations van Bagheria, Termini Imerese, Caltanissetta Xirbi, Enna en Dittaino.  Van hieruit gaat het met een pendelbus naar Piazza Armerina. Hier zal een gids je rondleiden in het centro storico en krijg je ook de mogelijkheid om de Villa Romana del Casale te bezichtigen.  Op de trein of in de onmiddellijke omgeving van de stopplaatsen zorgen mensen van Slowfood Sicilia dat er kan geproefd worden van lokale producten.

Voor wie houdt van deze vorm van slow toerisme kan alle info over de “Treni storici del Gusto” terugvinden op de website van de Fondazione FS.

Zie ook andere Treni