Het landschap doorkruisen, adembenemende uitzichten die voorbij glijden, ondertussen genietend van het beste wat Sicilië te bieden heeft op historisch, naturalistisch, artistiek of gastronomisch gebied. Deze unieke beleving, gebaseerd op het slow toerisme, kan je meemaken aan boord van treinstellen, inclusief houten banken, uit de jaren 30.
Het initiatief, dat een paar jaar geleden werd opgestart door de Fondazione Ferrovie dello Stato om Sicilië op een alternatieve manier te ontdekken, telt ondertussen 23 routes verdeeld over een 50-tal ritten. Tussen begin- en eindpunt van de treinreis kan de reiziger proeven van lokale specialiteiten, deelnemen aan culturele evenementen of dorpjes en historische sites ontdekken onder begeleiding van een gids. Het initiatief is nog niet zo goed gekend door buitenlandse toeristen dus bestaat de kans dat je kennis van de Italiaanse taal zal getest worden door een paar nieuwsgierige Italianen. De periode waarin er kan gespoord worden loopt van 28 juli tot eind december.
De Treno dei Dolci e dei formaggi del Val di Mazara met vertrekpunt Palermo en eindpunt Caltanissetta maakt een tussenstop in de stations van Bagheria, Altavilla, Termini Imerese, Vallelunga en Caltanissetta Xirbi. Een gids leidt je naar de mooiste plekjes in het historisch centrum van Caltanissetta en geeft daarbij deskundige uitleg. Op de trein of in de nabijheid van de stopplaatsen zorgen mensen van Slowfood Sicilia dat er kan geproefd worden van lokale producten.
Voor wie houdt van deze vorm van slow toerisme kan alle info over de “Treni storici del Gusto” terug vinden op de website van de Fondazione FS.