De Italiaanse droom… zo wordt een tweede huis of zelfs een definitief vertrek naar een nieuwe stek in Italië vaak genoemd.

Van 9 tot en met 11 maart staat de Second Home Beurs in Utrecht op het programma. Droom je ook zo nu en dan van een huis in Italië en misschien bezoek je komend weekend de beurs, dan geef ik je hier graag enkele niet alledaagse tips.

Daar waar België en Nederland al weer even uit de crisis zijn opgekrabbeld, zit Italië en de onroerendgoedmarkt nog stevig in de crisis die in 2009 begon. Dat betekent dat het nu een goede tijd is om je slag te slaan.

Maar voordat je je droom gaat verwezenlijken, is het soms goed even wakker te worden. Het belangrijkste dat je meeneemt naar Italië is jezelf. En als je definitief vertrekt is dat welhaast het enige dat je meeneemt naast wat persoonlijke spullen om je droomhuis in te richten.

Dat betekent dat je er goed aan doet na te denken waarom je waar in Italië wilt gaan wonen. Je zal namelijk na verloop van tijd merken dat ergens wonen iets heel anders is dan er op vakantie gaan.

Denk goed na over wat je hobby’s zijn die je wilt gaan doen, hoe je familie en vrienden je kunnen bezoeken en hoe je huis en omgeving er uitzien buiten de vakantieperiode. Het is aan te bevelen de nieuwe omgeving ook te verkennen buiten de zomer.

Vraag gewoon of je het huis eens een langere periode buiten het seizoen kunt huren. Hoe ligt het toekomstige huis in de winter op de zon en hoe is de weg er naartoe als het langere tijd regent of sneeuwt?

Als je overweegt een opknappertje te kopen omdat je deze dan helemaal naar eigen wens kunt verbouwen, dan zijn er aantrekkelijke financiële mogelijkheden, zeker als je ook wilt gaan verhuren of zich er als fiscaal resident wilt gaan vestigen.

Denk bij een renovatie ook goed na over isolatie en verwarming, want energie is duur in Italië en het is er niet overal en altijd even warm.

Als het op onderhandelen aankomt – en die ruimte is er nu meer dan ooit – weet dan dat in Italië de makelaar niet alleen jouw belang behartigt, maar meestal ook dat van de verkoper. Oriënteer je bij de prijsvorming goed op vergelijkbare objecten of schakel daar een eigen aankopend makelaar of onderhandelaar voor in.

Onderhandelen doe je niet alleen over de prijs maar ook over het moment van afname, een eventuele hypotheek, overname van inboedel of wat extra grond. Wees niet bang dat de koop mislukt, jij bepaalt wat het je waard is en te duur kopen nog steeds.

En als je dan de beslissing genomen hebt, weet dan dat er net als nu thuis periodes van ups en downs zullen zijn. Het leven in je droomhuis wordt zo mooi als je het er zelf van maakt!

Meer info over de beurs zoals openingstijden en tickets vind je op de website.