Wijn per regio 13: Molise

Italië en wijn zijn onlosmakelijk verbonden. In deze reeks bekijken we voor elk van de 20 regio’s wat ze te bieden hebben.

 

De bergachtige regio Molise is de jongste regio van Italië. Tot 1970 behoorde de regio tot Abruzzi e Molise en is sinds de afscheiding de op een na kleinste regio van het land na Valle d’Aosta.

De ligging van Molise is in het zuiden van Italië aan de Adriatische kust, net iets boven Puglia. Al sinds 500 jaar voor Christus wordt er wijn geproduceerd, maar wordt eigenlijk nog altijd overschaduwd door ‘grote broer’ Abruzzo. Molise is weliswaar een zeer kleine regio, toch wordt er op jaarbasis 400.000 hectoliter wijn geproduceerd.

Uiteindelijk biedt de regio sinds de jaren ’80 plaats voor 2 Denominazione di Origine Controllata (DOC) wijngebieden en tot op heden nog geen ruimte voor de hoogste Italiaanse kwalificatie Denominazione di Origine Controlatta e Garantita (DOCG). Dit is natuurlijk mede te wijten aan de  beperkte omvang van de regio. De 2 gebieden met het keurmerk DOC zijn Biferno en Pentro di Isernia. In beide gebieden worden zowel rode, witte, als rosé wijnen geproduceerd.

Meest geteelde druiven

Voor rode wijn: Montepulciano, Ciliegiolo, Sangiovese, Barbera, Merloten Cabernet Sauvignon

Voor witte wijn: Trebbiano abruzzese en toscano, Malvasia bianca, Manzoni bianco, Malvasia bianca di Candia, Bombino bianco,  Chardonnay, Pinot bianco

Meest bekende wijnen

Rosso: Biferno, Pentro di Isernia

Bianco: Biferno bianco

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten