Val d’Orcia (2): pelgrims en culinaire tradities in Castiglione d’Orcia

Rocca di Tentennano

Iedereen weet het. Toscane staat gekend voor haar mooie steden en suggestieve landschappen. Maar ga eens naar de glooiende heuvels van de Val d’Orcia en trek over gouden tarwevelden, door wijn- en olijfgaarden, kastanje- en beukenbossen.

Op de noordelijke helling van de berg Amiata kom je in Castiglione d’Orcia en je loopt daar waar ooit de Etrusken en de oude Romeinen hebben geleefd.  Je ziet er sporen van de Middeleeuwen en de Renaissance.

Maar wist je ook dat dit stadje op een strategisch punt van de pelgrimsroute Via Francigena ligt, die in de middeleeuwen Canterbury met Rome verbond?

Le Briccole

Op de oude weg in de vallei kun je nog steeds enkele oude poststations bespeuren waar de pelgrims halt hielden. “Le Briccole” is zo’n oude herberg waar vroeger de reizigers op weg naar Rome konden uitrusten. Hier verbleef in 990 de aartsbisschop van Canterbury. Een eeuw later stopte de gravin Matilde di Canossa er op haar terugkeer uit Rome. En hier had de H. Franciscus het visioen van Onze-Lieve-Vrouw van Armoede.

Misschien is dit ook wel een van de redenen  waarom er in dit stadje heel wat kerken werden gebouwd. Bezoek de kerk van Giovanni Battista, Santa Maria Maddalena of de Madonna di Manno in een eenvoudige middeleeuwse stijl. Bewonder de prachtige façade uit de Sienese Renaissance van de Pieve dei Santi Stefano e Degna.  Niet alleen een veel bezochte halte op de Via Francigena maar ook een strategische buitenpost van de 9de tot de 16de eeuw.  Laat je blikken gaan van het fort Aldobrandesca op de top van een kalkstenen heuvel naar het kleine middeleeuwse gehucht Rocca d’Orcia waar de Rocca di Tentennano oprijst.

panorama van Castiglione d’Orcia

Het plein van het dorpje zelf  is het meest karakteristieke dat je van een middeleeuws dorp kunt verwachten: onregelmatige ruwe stenen met een put van travertijn in het midden.

Bezoek Castiglione d’Orcia best in de zomer of de in herfst en geniet er van de feesten die geschiedenis, natuur en tradities je bieden. Ben je een liefhebber van lekker eten en oude tradities? Mis dan zeker in augustus het Festival van croutons en pici niet. Pici is een verse handbereide Toscaanse pasta, die lijkt op spaghetti, gemaakt met meel, water en zout.

Polenta in houten kommen

In oktober heb je in het nabij gelegen dorpje Vivo d’Orcia dan weer de Palio del Boscaiolo, met een traditionele competitie van houthakkers. Een competitie die – hoe kan het ook anders – gastronomisch eindigt met grote porties polenta in houten kommen, in afwachting van het Paddenstoelen- en kastanjefestival.

Niet alleen de gastronomie maar ook de muziek is een goede metgezel in dit middeleeuws stadje. Waag je kans in de zangwedstrijd “Targa Vecchietta” met een live uitvoering op het dorpsplein of vier het einde van de zomer met het suggestief concert aan de voet van de Rocca di Tentennano.

Er is echter één zomernacht in Castiglione die je niet snel zult vergeten. Tien augustus, in Italië ‘la notte di San Lorenzo’, de nacht van de vallende sterren.  Volgens de kerktraditie de tranen van San Lorenzo die levend werd verbrand.

In deze nacht heb je in Castiglione ook nog een andere hoofdrolspeler: de Doc wijnen van de Orcia wijnroute. De nacht van de vallende sterren, met een goed glas wijn aan de voet van een majestueus fort zul je nog lang blijven herinneren en als ervaren reiziger zul je al verlangen naar een volgend avontuur in de Val d’Orcia.

 

 

Sluit je vandaag nog GRATIS aan als Italofan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over D.J. Bruggeman 121 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten