In Italië zijn ondertussen de coronaregels fel versoepeld en is ook de horeca al een tijdje terug in de weer. Natuurlijk moeten de cafés en restaurants zich houden aan de strikte regels, wat – om de opgelegde sociale afstand te bewaren – gepaard gaat met minder tafels en vaak ook het gebruik van plexiglas.
Plexiglas oogt echter niet mooi, creëert een koude sfeer en is nefast voor de gezelligheid. Daarom heeft Barbara Clementina Ferrario, de eigenares van het restaurant Capra e Cavoli in Milaan, met het oog op de heropening besloten om plexiglas verdelers tussen de tafels te vermijden en haar restaurant te herschapen in een klein dorp. Daarvoor heeft ze gebruik gemaakt van gerecyclede materialen zoals oude deuren, ramen en meubeltjes om in het restaurant 14 verschillende themahuisjes te creëren. Er is een romantisch huisje, een huisje dat zijn inspiratie vindt in de sfeer van Marrakesh, een tuinhuis, een keuken en nog veel meer en ze kijken allemaal uit op een centraal plein. “Van elke tafel kan je de mensen in de andere huizen zien zitten, hoewel ze geen interactie met hen kunnen hebben”, legt Ferrario uit. “Zodoende wordt, met volledige inachtneming van de regels, een sfeer van gezelligheid gecreëerd die typisch is voor kleine dorpen.” Overigens is de verbouwing volledig eigen werk, gezien er tijdens de afgelopen maanden geen beroep kon gedaan worden op leveranciers of installateurs.
Ook al heeft de ingreep het aantal stoelen teruggebracht van 70 naar 35, het heeft er wél voor gezorgd dat de gezelligheid in het restaurant zelfs is verhoogd waarmee ze nu dus een extra troef hebben. Hoe dat corona ook positief kan uitpakken – als je maar creatief bent.
Het restaurant Capra e Cavoli bevindt zich in via Pastrengo in Milaan en is gespecialiseerd in vegetarische en veganistische gerechten.