Genieten van een glas Prosecco

Het corona-virus is hopelijk op de terugweg en we beginnen terug aan onze vrije tijd buitenhuis te denken. Een herwonnen vrijheid waarover deze dagen in Italië veel wordt geschreven en gediscussieerd. Op 25 april 1945 werd Italië bevrijd van de onderdrukking van de nazi-fascisten. Op 25 april 2020 zongen de Italianen op de balkons, zwaaiend met de Tricolore en hopend op de bevrijding van het Corona-virus.

En sinds 26 april 2021 is voor veel mensen, arbeiders en studenten, kinderen en gepensioneerden,  een ‘voorzichtige’  en vooral collectieve vrijheid aan de horizon verschenen want in de meeste regio’s met een laag Corona-besmettingsgevaar heropenen cafés en restaurants, scholen, bioscopen en theaters.

Aperitief met een Spritz

De mensen hebben enthousiast geantwoord. Hoe kun je beter een nieuw seizoen beginnen dan met een sprankelend aperitief op een zonnig terrasje?

Je zegt aperitief en denkt meteen aan een Spritz? Net zoals de soldaten en diplomaten van het Habsburgse rijk die in de 19-de eeuw  in de regio van Venetië voor het eerst “Spritzen” riepen bij het drinken van de lokale wijn aangemaakt met een scheut water en bitters.

Een splash naar de toekomst met een Spritz aperitief vereist naast Aperol of Campari absoluut een uitstekende Prosecco, liefst brut, zoals een Conegliano Valdobbiadene.

Spritz met Prosecco

Iedereen houdt van Prosecco en van het leuke geluid van de kurk die uit de fles springt. Maar wist je dat er 1.000 uren nodig zijn om een hectare wijnstokken van de Glera-druif  van de Prosecco op de steile heuvels van het Venetiaanse wijnbouwgebied te cultiveren?

Wist je dat hier het geluid van speciale kanonnen wordt afgewisseld door Gregoriaanse zangen? Zo beschermt men de waardevolle wijnstokken tegen ongunstig weer door persluchtsystemen die de wolken met hagel verdrijven. En in de volledig geautomatiseerde ondergrondse wijnkelders van de Cantina Produttori di Valdobbiadene-Val D’Oca weerklinkt het geluid van Gregoriaanse zangen die de vruchten van het territorium wiegen en laten rusten.

Colline di Prosecco

Vroeger Pucino, nu Prosecco

Over de oorsprong van Prosecco, dit arme neefje van Champagne, draaien vele en verwarrende verhalen. Alles begint bij de populaire witte Pucino-wijn. Het is de voorloper van de Prosecco, die in de tijd van de antieke Romeinen in de regio van Friuli werd geproduceerd. Hij dankt zijn naam aan de Torre del Prosecco in de buurt van Trieste.

Sinds de oudheid werd de mousserende Pucino geapprecieerd door geraffineerde wijnkenners. Livia, de tweede echtgenote van de Romeinse keizer Augustus dronk dagelijks de volgens haar zeggen geneeskrachtige wijn. Ze bereikte zo de benijdenswaardige leeftijd van 86 jaar. Een hele prestatie in die tijd.

Ook de Romeinse historicus Plinius de Oudere prees de bijzondere kwaliteiten van de wijn, geschikt voor medisch gebruik, in zijn Naturalis Historia.

Prosecco met Glera-druiven

Je zegt Prosecco maar de wijn is gemaakt van de witte Glera-bessendruiven. De wijn die we vandaag kennen, produceert men pas sinds het begin van de 20ste eeuw. De teelt is daarbij vooral geconcentreerd in de wijnstreken van Noord-Italië. Prosecco DOC komt uit Treviso, Venetië, Vicenza, Padua en Belluno in de regio van Venetië, Gorizia, Pordenone, Trieste en Udine in Friuli.

Naast deze Prosecco wordt er in de regio van Treviso ook een andere wijnvariëteit geproduceerd: Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG. Deze is gemaakt met dezelfde Glera-druiven met een fruitig, bloemig aroma van groene appel en mediterrane kruiden.

De Prosecco-route

Na een historisch ‘gezond’ aperitief Spritz met Prosecco, fantaseer je niet alleen over een reis naar Italië. Je kunt nu concreet een route van de Prosecco plannen.

Het landschap van Conegliano en Valdobbiadene staat ingeschreven op de Werelderfgoedlijst als cultureel landschap, zoals de kust van Amalfi, de Cinque Terre, Cilento en Vallo di Diano, de Sacri Monti, de Val d’Orcia, de villa’s en de tuinen van de Medici, en de wijnlandschappen van de Langhe.

Een reden te meer om je te laten gaan in een reis op de Prosecco-heuvels van Conegliano en Valdobbiadene in het noorden van de provincie van Treviso, in de wijngaarden en de lokale wijnkelders, met prachtige panorama’s, historische plaatsen, typische producten en veel goede wijn.

Conegliano

Bezoek de 12de-eeuwse stad Conegliano, omsloten door middeleeuwse muren, de talrijke kloosters en de prachtige Venetiaanse villa’s in de omstreken.

Conegliano

Voor de bezoekers heeft de Lions Club van Conegliano de Filo della Storia bedacht. Het is een culturele route die zich ontwikkelt langs een voetpad van 4 km. Je wandelt door de stad op gekleurde stroken, begeleid door 24 panelen. Het zijn echte fotografische totems die je de historische en artistieke informatie over de monumenten en de sites van de stad illustreren.

Wandel tussen de arcades van de Contrada Grande, bewonder de adellijke paleizen en de Dom. Maak een omweg naar het machtige Kasteel. Je mag zeker ook het Istituto Cerletti niet missen. Het is de oudste school van Italië over de wijnbouw die haar deuren opende in 1876.

Je kunt de route alleen afleggen of deelnemen aan een rondleiding met een gids. Voor gedetailleerde informatie stuur je een mail of telefoneer je naar +39.043821230.

Verken ook de andere dorpjes van de Prosecco-wijnroute. Collabrigo met de mooie Villa Ghin Montalban, Refrontolo, Molinetto della Croda ingebed in de rotsen, Solighetto met Villa Brandolini, Soligo met de 14de eeuwse fresco’s van Santa Maria Nova en de Torens van Credazzo.

Je doorkruist kastanjebossen en wijngaarden. Je bereikt eerst het gebied Cartizze, beroemd voor de productie van de mousserende Prosecco. Tenslotte eindigt de reis in Valdobbiadene met een bezoek aan de 17de-eeuwse kerk van San Gregorio. Dit vormt vaak het podium voor muzikale evenementen omwille van de uitstekende akoestiek.

En natuurlijk wissel je de culturele intriges af met een wijndegustatie en een etentje met voortreffelijke lokale producten.

Sile Greenway

Zin om te fietsen in een sfeer van Prosecco?

Een 52 km lang naturalistisch fietspad langs de rivier Sile loopt van Treviso naar Jesolo aan de zee. Veneto is met zijn 5.500km immers één van de Italiaanse regio’s met het grootste aantal fietspaden. De Sile Greenway is ongetwijfeld één van de meest fascinerende routes in Italië. Ze slingert langs de bochten van de rivier op de groene lanen van het Venetiaanse platteland.

Het is een ideale manier om prachtige plekken vol charme en geschiedenis te ontdekken. Misschien wel de beste gelegenheid om gaandeweg te genieten van de Venetiaanse keuken en de beste wijnen. Prosecco docet.

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!
Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten