Buonissimo appetito! 20: Spaghetti alla chitarra abruzzese

In deze rubriek brengen we u elke week op vrijdag een onvervalst Italiaans recept. Zo kan je het weekend beginnen met een Italiaanse culinaire toets. Buon appetito!

Niveau: gemiddeld
Personen: 4 à 6
Tijd: 45 minuten
Oorsprong: Abruzzo

Wat heb je nodig?

  • 350 g pasta alla chitarra
  • 300 g mager lamsvlees
  • 400 g gepelde tomaten
  • 50 g pancetta
  • ½ rode paprika, ½ gele paprika, ½ groene paprika
  • 1 takje rozemarijn
  • ½ glas witte wijn
  • 1 ui
  • een laurierblad
  • 1 droog pepertje
  • 2 teentjes look
  • 1 el gesnipperde peterselie
  • olijfolie
  • zout en peper

Bereiding

Voor de ragout: snijd het lamsvlees in kleine blokjes. Snipper ui en 1 ½ teentje look. Snijd de pancetta fijn.
Verwarm 3 à 4 soeplepels olijfolie, fruit de ui, look en pancetta met een boeketje van de rozemarijn en laurier aan.
Voeg het lamsvlees toe en bak enkele minuten. Giet de wijn erbij en reduceer op hoog vuur.
Voeg er het verkruimelde pepertje en de grofgesneden tomaten toe.
Kruid en laat 1 uur sudderen op een lage vlam en voeg indien nodig wat water of beter wat bouillon toe.
Haal van het vuur en bestrooi met de gesnipperde peterselie.

Brand de paprika’s boven het gasvuur zwart, laat ze 10 min. in een plastieken zak en pel ze onder lopend water.
Snijd in repen en bak aan in olijfolie met de resterende look gedurende enkele minuten.
Kook de pasta zoals aangeduid op de verpakking.
Meng met de ragout en bestrooi op het bord met geraspte pecorino.

Welke wijn?

Dé perfecte wijn voor deze combinatie is een Montepulciano d’Abruzzo DOC, een rode wijn met een fruitig, kruidig aroma met hints van rood fruit, rode bessen, moerbeien en een intense, complexe, volle smaak.

Montepulciano d’Abruzzo heeft een onbekende oorsprong. In het verleden ten onrechte beschouwd als gelijkend op Sangiovese, is het nu waarschijnlijker dat het een afstammeling is van een wijnstok van Griekse oorsprong. Hij ontleent zijn naam aan het gebied waar hij het meest wortel heeft geschoten, in de Abruzzen, waar hij ook de beste resultaten heeft behaald.

Deze wijnstok levert een product op met een diep robijnrode kleur, die naarmate de tijd verstrijkt naar granaat neigt. Het bouquet is intens en fruitig, met tonen van rode vruchtenjam, bittere amandelen, specerijen en enkele etherische sensaties. De smaak is vol en goed gestructureerd, tanninerijk en warm, zacht en met een grote persistentie.

 

 

Schrijf GRATIS in als Italofan!
Schrijf GRATIS in als Italofan!

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten