Begin het nieuwe jaar met linzen

Linzen voor het nieuwe jaar
Linzen voor het nieuwe jaar (foto door PxHere)

Linzen brengen geluk

Van oud naar nieuw met een bord linzen.
In Italië moet je op Oudejaarsavond, of beter nog juist na middernacht, linzen eten. Hoe meer, hoe beter. Linzen brengen geluk, voorspoed en geld.

De Romeinen wisten het

De antieke Romeinen zijn ermee begonnen en sindsdien is het bord linzen op oudejaarsavond, na een copieus diner, een afspraak geworden die geen enkele Italiaan wil missen.
Hier en daar wordt nog de traditie in ere gehouden om als geluksbrenger voor het nieuwe jaar een zakje cadeau te geven, gevuld met linzen die zich in het nieuwe jaar zullen omtoveren in rinkelende munten. Vroeger was dit waarschijnlijk geen bijgelovige illusie, want droge linzen kon je goed bewaren en ze garandeerden een voedzaam dieet tijdens de wintermaanden.

Een antiek recept

In de keukens van het Romeinse Keizerrijk werden de linzen klaargemaakt volgens het recept “Lenticula ex sfondylis”. Je kookt de linzen in weinig water en maakt een pesto van peper, komijn, koriander, muntblaadjes, wijnruit. Je voegt hieraan honing, gekookte wijn, ansjovissaus en azijn toe. In een pan bak je een paar in stukjes gesneden morieljes, die je samen met de pesto toevoegt aan de gaargekookte linzen. Alles goed mengen, serveren met een scheut groene olijfolie en vers gemalen peper en zoals de antieke Romeinen genieten van een recept dat je met voorspoed het nieuwe jaar inleidt.

De traditie verderzetten

Als je het eenvoudiger en hedendaags wilt houden, kun je de traditie voortzetten met de fantastische linzen van Castelluccio, BGA.
In Italië worden de linzen tijdens de eindejaarsfeesten vaak gecombineerd met een grote kookworst, de cotecchino, een typisch product van de stad Modena, maar je kunt ze ook eten met gehaktballetjes of met vegaworstjes.
Belangrijk is dat je de linzen eet, het zijn vezelkampioenen, ze zijn goed voor het hart en de darmen, zorgen voor extra energie en… ze brengen geluk en voorspoed op je bord.

Schenk hierbij…

De sprankelende Müller Thurgau Cuvée spéciale Dolomiti IGT van Cavit, met een fijn perlage en delicate aroma’s, is een frisse, elegante aanrader voor het aperitief met crostini met een linzenpuree.
Voor wie de echte populaire Italiaanse ‘linzen en cotecchino’ traditie wilt volgen, is een eenvoudige maar niet te onderschatten Lambrusco de ideale begeleider. Je hebt keuze tussen Lambrusco Grasparossa di Castelvetro, Lambrusco Salamino di Santa Croce of Lambrusco di Sorba.

Over D.J. Bruggeman 153 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".