Zon op tafel in oktober: pompoenen

Griezelige ideeën of Jack o’ Lanterns, verlichte pompoenen met een misnoegde grijns? Het schemerfeest Samhain van de Kelten was voor de antieke Romeinen het oogstfeest ter ere van Pomona, de godin van de boomvruchten, die in een heilig bos nabij Rome woonde. Aan de vooravond van de winter werden de kwaaie bosgeesten verjaagd en aan de godin Pomona werden appels geofferd met de hoop op een vruchtbare oogst. Ook de pompoenen werden er bijgehaald want de oude Romeinen waren gek op zoete vruchten.
Een herinnering aan het verleden, aan overleden familieleden en vrienden, met de bereiding van typische herfstvruchten wordt vandaag nog in vele traditionele Italiaanse families beleefd. Op vele plaatsen in het zuiden van het land werd – wordt- een stoel bij aan tafel gezet voor de geesten van de voorouders en wordt het favoriete eetmaal voor de doden bereid.
Bij deze terugkeer naar een donkere winter is de pompoen een smakelijke en veelzijdige uitdaging die je kunt aangaan met een romige Risotto met pompoen en gorgonzola, die fier in een uitgesneden pompoentje of op het bord vloeit, gegarneerd met verbrokkelde pittige gorgonzola. Van deze magische herfstvrucht kun je ook genieten met Oranje Kippenfilets met een pikante pompoensaus of met een dessert van gegrilde zoete pompoenlasagna met rietsuiker en rozijnen.

Schenk hierbij: bij de risotto een fruitige Grechetto di Todi DOC, van de glooiende heuvels van Umbrië, bij de kippenfilets een Gavi DOCG “Le Zucche”, van de exclusieve wijngaard van Cortese-druiven ‘Le Zucche’ in Piedmont, een suggestieve naam en een wijn voor de kenners, met een goudgele kleur, subtiele aroma’s van mos, meloen en honing en een intense afdronk, en bij de zoete pompoenlasagna een verfrissende sprankelende Prosecco Doc Val’Oca.

Weet je eigenlijk al wat het inhoudt om lid te worden van Taste Italy?

Over D.J. Bruggeman 24 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten