Trota van Salerno

Trota of was het Trotula leefde in de twaalfde eeuw in of rond Salerno en was waarschijnlijk de eerste gynaecologe ter wereld. Salerno was bekend voor de medische faciliteiten, waar vrouwen, in tegenstelling tot de algemene regel, wel toegang kregen.
Trotula was een van de meest bekende artsen en gaf er les. Haar missie was het leven van vrouwen te vergemakkelijken. Er zijn onder haar naam verschillende werken gepubliceerd, met praktische raadgevingen voor de gezondheid van vrouwen. Die betroffen zwangerschap, onvruchtbaarheid en geboorten.

Ze adviseerde het gebruik van opiaten om pijn te verlichten, hetgeen indruiste tegen de leer van de Kerk die vond dat vrouwen pijn moesten lijden om de erfzonde van Eva uit te wissen.

Het werk van Trotula was eeuwenlang een gids voor medici, hoewel het weinig waarschijnlijk is dat Trotula echt bestaan heeft. Trotula is een verkleinwoord voor Trota, een synoniem dat toeliet onderwerpen op te nemen die niet van vrouwen aanvaard werden.

De aanleiding tot dit artikel was een blaadje uit de kalender van Living Language, elke dag een tip over Italië en het Italiaans.

Over Luc Bosmans 33 Artikelen
Luc Bosmans is apotheker, gepassioneerd amateurfotograaf en smoorverliefd op Italië, in het bijzonder Venetië. Hij deelt graag zijn passie via voordrachten en georganiseerde trips naar la Serenissima.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*