Tempio di Claudio

Als je op de heuvel Celio passeert langs de mooie basiliek Santi Giovanni e Paolo, bekijk dan de fraaie romaanse klokkentoren er net naast eens aandachtig. Er zijn onderaan resten verwerkt van een antiek monument: de tempel van keizer Claudius.

Heb je geluk, dan is de ijzeren poort naast de campanile geopend. Wandel gerust binnen en aanschouw de machtige antieke bogen, resten van het reusachtige platform van 180m bij 200m bij 15m hoog waarop de tempel gebouwd was.

De bouw van de tempel voor de vergoddelijkte keizer startte in 54 op aandringen van zijn vrouw Agrippina die hem nota bene zelf liet vermoorden door vergiftiging ten voordele van haar zoon Nero.

De tempel werd met tegenzin gebouwd door Nero maar werd zwaar verwoest tijdens de grote brand van 64 net zoals een groot deel van de stad. Na de brand had Nero geen zin in de restauratie omdat hij vooral bezig was met zijn eigen projecten zoals het gouden huis en de tempel zijn uitzicht belemmerde.

Keizer Vespasianus nam later de taak op zich om de tempel van Claudius uiteindelijk toch te restaureren. Laatste vermelding van de tempel dateert uit de vierde eeuw, daarna verdwijnt de tempel spoorloos, op deze resten van het platform na.

De tempel was met 50 m boven zeeniveau één van de hoogste in Rome. Er was een imposante trap richting Palatijn. De tempel zelf bestond uit een portiek met drie kolommen diep. Rondom was een grote tuin omzoomd met een indrukwekkende zuilengalerij.

Over Bart Tordeurs 131 Artikelen
webmaster
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*