T-bone steak op zijn Florentijns

Costata di manzo alla fiorentina

Niveau: gemakkelijk
Personen: Volgens gewicht
Tijd: 15 min

Ingrediënten:

  • 2 entrecotes van 600 g per stuk
  • olie
  • zout
  • peper

Het bekendste gerecht uit de keuken van Firenze is de costata di manzo alla fiorentina, steak waar je ‘u’ tegen zegt!
Het is veruit de enige echte steak die je in Firenze en omgeving kunt bestellen.

Een portie kan gemakkelijk meer dan 600 gram wegen! Je bestelt (en betaalt) dan ook meestal per 100 gram. De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die bekend staan om hun rijke, volle smaak en vetarme, hormoonvrije vlees.

De strenge, traditionele fokmethode en de toewijding van de boeren die de Chianina-runderen houden, garanderen een kwalitatief zeer goed vlees – dat daarmee tot het duurste en meest exclusieve van Italië behoort.

Haal het vlees op voorhand uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verhit de grill en bak het vlees 5 minuten aan elke kant.
Haal van het vuur en bestrooi met zout. Giet olijfolie op de bodem van een schaal en leg er het vlees in.
Bestrooi met vers gemalen zwarte peper. De dikte van het vlees bedraagt 2 à 3 cm minimum en kan tot 800 gram wegen. Het vlees wordt altijd gebakken zonder kruiding.

Op de BBQ een afstand van de gloeiende houtskool van 20 cm aanhouden. Grillen op eikenhout geeft een speciale smaak aan het vlees.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten