Spiga d’Oro: bezeten van slow food

La Spiga d'Oro (Hever)
Logo 25 jaar Spiga d'Oro

Franco di Taranto startte in 1990 met Spiga d’Oro.

Aanvankelijk werd er gekozen voor een licht Belgische versie van de Italiaanse keuken. Na enkele jaren besloot men tegen deze trend in te gaan en groeide men naar het culinaire. Omdat Franco omstreeks 1997-98 problemen kreeg met zijn koks, belandde hij zelf in de keuken. Chef Franco trok er van in den beginne vaak op uit om stage te lopen bij collega-chefs in Italië, onder andere bij Gabriele Ferron.

Seizoensgebonden keuken

Je vindt hem geregeld in Toscane, Piemonte, Puglia (zijn geboortegrond)… waar hij op zoek gaat naar excellente lokale producten. Spiga d’Oro werkt samen met een twintigtal plaatselijke leveranciers en hij kookt volgens de seizoenen.

Zo krijgt de Noord-Italiaanse keuken voorrang in de periode herfts/winter. De Cotechino worst uit Modena staat bijvoorbeeld drie maanden op de kaart en wordt overgenomen door de rapenstelen
uit Puglia.

Slow Food

Franco raakte bezeten van het slow food principe en werd verliefd op artisanaal koken. Spiga d’Oro
kiest daarom voor het recht op genieten, goede smaak en schotels die wortelen in de ijzersterke Italiaanse gastronomische traditie. Kortom: Spiga d’Oro kiest voor basisproducten van de allerbeste
kwaliteit. Daar wordt heel actief naar gezocht. In de verschillende streken van Italië. En die producten koestert men. Onnodige franjes op het bord leiden de aandacht af van de topkwaliteit van deze producten. In Spiga d’Oro proef je puur!

leverancier van topsommeliers

Verder is Spiga d’Oro een broedvijver voor topsommeliers. Zoon Gianluca, nu sommelier van het jaar bij Gault & Millau en werkzaam bij The Jane, heeft in Spiga zijn eerste ‘zweepslagen’ ondergaan bij papa. Schoondochter Anne Sophie: idem dito (nu ook werkzaam bij The Jane en sinds vier jaar Wereldsommelier). Een tijd terug kreeg ook dochter Selina de smaak te pakken. Zij zit in haar tweede jaar wijncursus Wereldsommelier. Franco’s charmante echtgenote Aline fungeert als gastvrouw.

Het interieur van Spiga d’Oro werd een tijd geleden helemaal vernieuwd. Je kan er nu ook (top)wijnen bestellen per glas. Verder organiseert Franco gastronomische uitstappen naar Italië.

Spiga d’Oro
Leuvensesteenweg 43, 3191 Boortmeerbeek (Hever)
Tel . 015 52 05 35
website

Woe en zat open vanaf 18.00 uur.
Don, vrij en zon van 12.00 tot 14.30 en van 18.00 tot 22.00 uur.
Maandag en dinsdag gesloten.

Over Steven Van Raemdonck 60 Artikelen
Steven Van Raemdonck is één van de oprichters van Taste Italy vzw, en neemt de voorzittersfunctie van de vereniging waar.
Contact: Facebook

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten