Pasticium, een baksel met een verleden

De antieke Romeinse Pasticium, met groenten, vlees, vis of kaas, is de Italiaanse voorouder van onze quiche, de populaire zoute taart die koud of warm, in partjes of vierkantjes gesneden, ideaal is voor een brunch, een walking dinner of een aperitief.

Vroeger deden de Italianen het echt ‘op zijn Italiaans’ met pastelli, een omhulsel van pasta gebakken in de oven, en gevuld met restjes van vlees.

Maar het is Mastro Martino van Como, de grootste Europese chef-kok van de vijftiende eeuw, die ongetwijfeld de meest originele quiche op tafel heeft gebracht, de Pastello volativo: twee overlappende korsten waartussen op het laatste ogenblik levende vogeltjes werden gelegd. Bij het begin van het banket werd de bovenste korst verwijderd en de vogeltjes -sommigen spreken zelfs van duifjes- vlogen eruit voor het amusement van de genodigden.

Mastro Martino was niet alleen een grappige uitvinder, hij was de prins van de koks in de Renaissance en zijn kookboek Libro de arte coquinaria is voor de chefs van vandaag nog steeds  een bron van inspiratie. In 2011 werd op initiatief van de beroemde chef Carlo Cracco zelfs de ‘Vereniging Maestro Martino’ opgericht om de chef van de Renaissance en de vader van de Italiaanse keuken te herinneren en de  haute cuisine te promoveren.

In Italië is het dan ook niet bij de pasticium en pastelli gebleven. Door de eeuwen heen zijn er honderden varianten van de typische mediterrane zoute taarten op tafel gekomen, met bladerdeeg, pâte brisée of brooddeeg, delicaat of pittig, eenvoudig of uitgebreid, origineel of traditioneel, iedere regio en zelfs iedere familie in Italië bewaart jaloers het recept van háár Torta salata. Zo heb je de Groene taart van Piedmont, de Radicchio-Stracchino taart van Venetië of de Ricottataart met Romeinse sla.

Schenk hierbij: Otello nero di Lambrusco Igt Ceci van Emilia-Romagna, een lichte mousserende rode wijn van 100% Lambrusco Maestri druiven, een waardige gezel van de Italiaanse zoute taarten.

Over D.J. Bruggeman 15 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten