OCTOPUS’ GARDEN

“I’d like to be under the sea. In an octopus’ garden in the shade. He’d let us in, knows where we’ve been. In his octopus’ garden in the shade.” schreef Ringo Starr in 1968 na een boottocht op Sardinië.

Hij had fish and chips besteld en kreeg een octopus voorgeschoteld. De rubberachtige kippensmaak was niet echt zijn ding, maar toen de kapitein van de boot hem vertelde hoe de inktvissen op de bodem van de zee alle glinsterende voorwerpen bij elkaar halen om er een tovertuin van te maken, sloeg zijn verbeelding op hol en wij kregen er meteen een mooi liedje bij: “Octopus’ garden”.

De inktvissen zijn een bron van inspiratie voor veel verhalen. Ze worden afgetekend als angstaanjagende zeemonsters die mensen eten maar ze laten ook in de actualiteit van zich horen. Zoals de octopus van Santa Monica die het bezoekerscentrum van het zeeaquarium vol water liet lopen door maandenlang aan een schroef te draaien met alle gevolgen van dien.

En wie herinnert zich niet de spannende Italiaanse televisiereeks La Piovra waar de Octopus symbool stond voor de macht van de maffia?
De inktvissen, ze roepen niet altijd kwade beelden op. Denk maar aan Paul de Octopus van het Duitse Sea Life Centre die in 2010 wereldberoemd werd in de internationale pers als de voorspeller van de voetbaluitslagen.
In de keuken hebben de inktvissen een dubieuze reputatie. Heel wat mensen kijken bedenkelijk als ze aan de soms taaie en rubberige stukjes elastiek denken die ze op vakantie hebben geproefd.

De vissers op de Middellandse zee sloegen vroeger de octopussen een paar keer hard tegen de rotsen om het vlees zachter te maken. Thuis kun je dat op een minder spectaculaire manier doen door ze 10 minuten te bewerken met een vleesvermalser. Ofwel dompel je de octopus tweemaal onder in kokend water en laat hem daarna gaar stoven in zijn natuurlijk kookvocht. Een salade van inktvis is een echt Middellandse zeegerecht en kent honderden varianten: met gekookte aardappelen, met rijpe tomaten en olijven of met ingelegde tuingroenten, met spelt of rijst, met paprika’s, aangemaakt met citroen of azijn, met zuiderse kruiden of peterselie, lauw in de winter of koud in de zomer, maar altijd een treffende herinnering aan zonnige stranden.

Schenk hierbij: Het Octopus rendez-vous is op Sardinië met een frisse, intense Vermentino di Gallura DOC.

Over D.J. Bruggeman 22 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten