Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi

Kerstmis is een feest dat je bij uitstek met je familie viert, maar Pasen is de ode aan de vriendschap.

Dat lijkt wel de boodschap te zijn van de bovenstaande, populaire uitspraak. Toch is paasdag in Italië een moment waarop verre familieleden terug naar huis komen, studenten uit de universiteitssteden naar hun thuisbasis gaan en la mamma het beste van zichzelf geeft in de keuken.

Traditioneel hoort daar agnello bij, lam, dat in iedere regio wel op een andere manier wordt klaargemaakt.

Als dessert is er onder andere de colomba, een soort cake in de vorm van een vredesduif waarvan het deeg erg aan een panettone doet denken.

Maar wanneer breng je dan tijd door met ‘chi vuoi’, met wie je wil? Dat gebeurt op tweede paasdag, lunedì dell’angelo of Pasquetta genoemd. Het is de dag van de grote volksverhuizing: wie aan zee woont, gaat naar de bergen, wie in de bergen woont, gaat naar zee, wie dichtbij een meer woont, kiest voor een boswandeling en wie in de stad woont, blijft onder geen enkel beding thuis.

Essentieel daarbij is de picknick in de natuur, even essentieel is dus het mooie weer. Daar zou dit jaar het schoentje wel kunnen wringen. Met argusogen volgen de Italianen de weersvoorspellingen van wat al werd aangekondigd als de koudste Pasen sinds de waarnemingen. Onlangs deden de weergoden het tij toch keren, alvast in het centrum en het zuiden van het land.

Veel kans dus om paasmaandag met ‘chi vuoi’ te vieren in de zon!

Over Dorinda Dekeyser 13 Artikelen
Leerkracht Italiaans in CVO VOLT (Leuven) en aan de Vrije Universiteit Brussel.

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten