Het Museo Egizio (Torino)

Het Egyptisch Museum van Turijn is het oudste museum ter wereld gewijd aan de Egyptische beschaving en wordt volgens waarde en kwantiteit beschouwd als het belangrijkste in de wereld na Caïro.

Jaarlijks lokt het museum meer dan achthonderd duizend bezoekers en staat daarmee gerangschikt als nummer acht in de top van meest bezochte Italiaanse musea.

Vitaliano Donati, een archeoloog uit Padova, stuurde in 1759 vanuit opgravingen in Egypte tal van vondsten naar Turijn en staat daarmee aan de wieg van het museum.

Begin negentiende eeuw heerste er in Europa een ware verzamelwoede van Egyptische archeologische stukken.

Koning Carlo Felice koopt in 1824 een collectie aan van achtduizend stukken waaronder beelden, sarcofagen, mummies, papyri, amuletten en verschillende juwelen.

Tijdens opgravingen in de jaren dertig van vorige eeuw werden nog eens dertigduizend stukken aangekocht dankzij de inspanningen van de toenmalige directeur van het museum.

In 2013 werd het museum opgenomen door de Britse krant The Times in de ranglijst van de vijftig beste musea ter wereld.

Na renovatie in 2015 werd het museum met een oppervlakte van zestigduizend vierkante meter opnieuw geopend met een verdubbelde tentoonstellingsruimte.

Het museum is verdeeld in vier verdiepingen ingedeeld volgens chronologie. Er is ook een belangrijke bibliotheek en labo’s voor de restauratie en studie van mummies en papyri.

Een greep uit de belangrijkste stukken: het graf van Kha en Merit, de rotstempel van Ellesija, de beelden van de godinnen Isis en Sekhmet en die van Ramesses II en de tombe van Maia, herbouwd in het museum.

Het museum is gevestigd in het historische Palazzo dell’Accademia delle Scienze dat gebouwd werd in de zeventiende eeuw.

De toegang is betalend. Meer info vind je op de website.

Over Bart Tordeurs 132 Artikelen
webmaster
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*