MARSALA, EEN WIJNRODE HERFST

De dieprode kleur van de Marsalawijn, onmisbaar voor een trendy outfit het komend seizoen, koestert ons warm naar de herfst toe: een kleur met een rijke body en aardse ondertonen, een kleur die vertrouwen inboezemt.

De Marsala heeft zelfs iets dramatisch, spoort aan om verhalen te vertellen, emoties te beleven. Misschien ook wel omdat de Italiaanse nationale held Garibaldi in 1860 op Sicilië, in Marsala, is geland en van hieruit met zijn 1.089 Roodhemden de strijd voor de Italiaanse eenwording heeft gestart.

Bovendien is de Marsalawijn zelf allesbehalve saai. Hij is rijk en veelzijdig, eeuwen van smaken en tradities vloeien door elkaar, de kleuren en aroma’s van de fascia del sole, de gouden zonnestrook van Marsala, brengen je sowieso naar de Siciliaanse gastronomie.

De Marsala Doc heeft voor ieder wat wils, op de borden en in de glazen, als aperitief of meditatiewijn, zoet, droog of halfdroog, robijnrood, amber of goudkleurig, vervelen doet hij nooit. Deze wijn heeft verschillende tijden van rijping en talrijke methodes van vinificatie, wat heeft geleid tot de vele typologieën van Marsala die we nu kennen.

De Engelse kooplui Woodhouse en Ingham geraakten in de ban van een zoete likeurversie en op het einde van de achttiende eeuw zaten de Engelsen al te genieten van de finesse en de kwaliteit van de Siciliaanse Marsala.

In Italië is het wijnhuis Florio de vaandeldrager.

Je kunt de Marsalawijn toevoegen aan een bechamelsaus bij de pasta, kalfslapjes laten sudderen in Marsala met een paar druppeltjes balsamico azijn of voor een fijn aromatisch dessert Kaiser peren zachtjes gaarkoken in Marsalawijn met rietsuiker en kaneel en overgieten met chocolade. En daarna nog eventjes zo maar genieten van een glaasje zoete Marsala met een paar blokjes Parmezaan of een schaaltje amandelen.

Schenk hierbij: een Vecchio Florio, Marsala Superiore Doc sec, de echte Marsala, gekend over de hele wereld, 30 maanden gerijpt op eiken vaten in de wijnkelders Florio op Sicilië, een tijdloze wijn die telkens weer verrassend uit de hoek komt. En om na een gezellig diner nog even verder te mediteren, een glaasje Marsala Vergine Soleras Stravecchio, de klassieke en historische mix van verschillende oogstjaren, die in perpetuum worden toegevoegd en minstens tien jaar in eiken vaten rijpen.

 

Over D.J. Bruggeman 22 Artikelen
D.J. Bruggeman is geboren in Antwerpen en heeft een master in moderne talen. Sinds vele jaren woont ze in Rome waar ze gewerkt heeft als journalist-documentarist en language coach. Ze houdt van culinaire wandelingen, is lid van de Italiaanse Sommelier Association en met het motto Travel-Eat-Drink & Write neemt ze de lezers mee op een boeiende reis tussen intriges, wijnen en spijzen. Auteur van de culinaire thriller"De wijn van Clemens".

Taste-Italy.be maakt gebruik van cookies. Door onze website te bezoeken verklaar je je hiermee akkoord. Meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'cookies toestaan" om de surfervaring te verbeteren. Als je doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van de cookie-instellingen of je klikt op "Accepteren" dan ga je akkoord met deze instellingen.

Sluiten