La Traviata te Napels

Voor wie in de periode t.e.m. 5/5/17 in de regio van Napels verblijft en liefhebber is van opera loont het de moeite om een voorstelling van “La Traviata” mee te pikken.

La Traviata, een opera van Giuseppe Verdi, werd een eerste keer opgevoerd in 1853 in het Teatro La Fenice te Venetië.  Het is gebaseerd op “La Dame aux Camélias” van Alexandre Dumas en gaat over de liefde tussen de courtisane Violetta Valéry en Alfredo Germont.  Deze verhouding is echter niet naar de zin van Alfredo’s vader.

Onder andere het beroemde lied “Libiamo ne’ lieti calici” maakt deel uit van het eerste bedrijf en is een van de meest bekende operafragmenten.

Ondanks het feit dat La Traviata na de eerste voorstelling in de Dogenstad in 1853 eerder met verontwaardiging door het publiek werd onthaald, spreken we vandaag over één van Verdi’s belangrijkste meesterwerken.

De voorstellingen gaan door in het beroemde Teatro San Carlo in het centrum van Napoli.  Dit operatheater werd gebouwd onder Koning Karel III van Spanje en werd ingehuldigd in 1737.  Het is het oudste actieve operagebouw van Europa.  Voor tickets kijk je best even op http://www.teatrosancarlo.it/