La Casina delle Civette (Roma)

In het park Villa Torlonia kan je een merkwaardig bouwsel bezoeken dat gekend staat als la Casina delle Civette (het uilenhuisje).

Het werd oorspronkelijk ontworpen in 1840 door architect G. Japelli als een rustiek chalet in Zwitserse stijl.

Begin twintigste eeuw werd de chalet verbouwd in middeleeuwse stijl door architect Gennai.

De definitieve stijl werd tussen 1916 en 1920 in opdracht van Prins Giovanni Torlonia uitgevoerd door architect Fasolo die enkele bekende artiesten uit die tijd inschakelde zoals Cambellotti, Paschetto, Bottazzi en Grassi.

Het gebouw werd fraai gedecoreerd in ware Liberty stijl met prachtige vloermozaïeken, houten panelen, stucwerk, majolica, muurschilderingen en vooral veel prachtige glas-in-loodramen.

De prins was gek op uilen en deze zijn als thema dan ook overal vertegenwoordigd. Verder veel natuurelementen als planten, dieren en vogels (o.a. zwaluwen en pauwen).

Na de dood van de prins in 1939 werd het gebouw verlaten en verdween een deel van de decoratie door plunderingen.

Tijdens WO II deed het gebouw dienst als Anglo-Amerikaanse commandopost. Jammer genoeg werd er tijdens deze periode ook schade toegebracht aan de nog resterende fragiele decoraties.

In 1978 werd de stad Rome eigenaar van het hele domein en begon men met de renovaties van de verschillende gebouwen en het park.

La Casina delle Civette is vandaag als museum geopend voor het publiek (toegang betalend). Het is mogelijk om een apart kaartje te kopen of een combiticket.

Meer info over openingsuren en prijzen vind je op de website.

Over Bart Tordeurs 125 Artikelen
webmaster, auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*