Het Museo delle Mura

Als je de stadsmuur volgt, kom je automatisch aan de stadspoort San Sebastiano uit waar een beroemde weg de stad kruist: de Via Appia. In dit imposante poortgebouw is sinds 1990 het stadsmuseum gewijd aan de Aureliaanse muur gevestigd.

Keizer Aurelianus gaf in de derde eeuw opdracht tot de bouw van een nieuwe stadsmuur – ter vervanging van de oude verzwakte Servische muur – die een groot deel van de stad moest omringen en vandaag nog markant in het stadsbeeld aanwezig is.

De negentien kilometer lange muur met zestien stadspoorten zou in functie blijven tot 1870 toen de Piëmontese troepen een bres maakten bij de Porta Pia en zo een einde maakten aan de Kerkelijke Staat van paus Pius IX.

Het museum in de zeven ruimtes van de poort is verdeeld in drie historische periodes: oudheid, middeleeuwen en hedendaags.

Er zijn heel wat maquettes en bouwtekeningen te zien die een goed beeld geven van hoe de muren werden geconstrueerd en hoe ze door de eeuwen heen werden gerestaureerd.

Neem zeker de trap tot helemaal boven op het dakterras voor een schitterend panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende heuvels.

Je kunt zonder moeite de EUROPA-wijk onderscheiden en heel wat torens en koepels van de historische binnenstad herkennen.

Via een smalle doorgang kan je een heel eind binnen in de stadsmuur wandelen. Dit is één van de weinige plekken waar de muur zo toegankelijk is en je een goed beeld krijgt van dit historisch waardevol monument.

Het museum is elke dag geopend van 9u tot 14u behalve op maandag en de toegang is gratis. Website.

Over Bart Tordeurs 68 Artikelen
webmaster, auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië --barttordeurs.be--

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*