De Villa Farnesina

Aan de voet van de heuvel Gianicolo tegenover Palazzo Corsini vind je de fraaie Villa Farnesina gebouwd begin zestiende eeuw voor de rijke bankier Chigi uit Siena door Peruzzi.

Het gebouw is beroemd omwille van de prachtige fresco’s gemaakt door enkele grootmeesters uit de renaissance zoals Rafaël en Michelangelo.

Volgens de legende zou Rafaël echter de opdracht niet afgewerkt hebben omdat hij verliefd was op de dochter van de bakker en deze hem van zijn werk afleidde. Zijn bekendste werk hier is het schilderij “Cupido en Psyche” dat door zijn assistenten werd afgewerkt in 1517.

Het hoofd van de nimf Galatea zou volgens kunsthistoricus Vasari geschilderd zijn door Michelangelo op een dag dat Rafaël in de armen van zijn bakkersdochter lag.

De architect van de villa liet op het plafond het sterrenbeeld van Chigi aanbrengen. Op de eerste etage heeft hij de Salone delle Prospettive met fraaie trompe-l’oeuils gedecoreerd. Let op de bekende bouwwerken uit Rome die verwerkt zijn.

De slaapkamer van Chigi is indrukwekkend versierd met kleurrijke taferelen uit het leven van Alexander de Grote. Rondom de villa liggen de symmetrisch aangelegde Farnesetuinen met twee grote fonteinen in het midden.

De villa Farnesina is elke voormiddag geopend behalve op zondag. De inkom bedraagt € 6 . Meer info: website.

Over Bart Tordeurs 96 Artikelen
webmaster, auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*