De Bunker in de Villa Ada Savoia

Diep verscholen in de bossen van het park Villa Ada ligt de koninklijke bunker van de familie Savoye gebouwd in de jaren 1940-1942 uit angst voor de luchtaanvallen op Rome.

De bunker bevindt zich op 350 meter van het koninklijk paleis en kon rechtstreeks bereikt worden met de auto omdat te voet een te riskante operatie zou geweest zijn.

Het gebouw werd volledig ingegraven in een bestaande heuvel en bestaat uit een cirkelvormige gang en een aantal kamers met een totale oppervlakte van 200 m2.

De toegang wordt verzekerd door een enorme dubbeldekdeur van 1200 kg staal. De ruimtes hebben een eigen beluchting -en filtersysteem dat werd aangedreven door mankracht via pedalen.
Indien de toegang toch geforceerd zou worden, kon de familie zich uit de voeten maken via een verborgen vluchtweg. Er is een wenteltrapje dat uitkomt op de top van de heuvel.

De bunker was jaren verwaarloosd en besmeurd met graffiti. In 2015 werd in samenwerking met de overheid en een vereniging van vrijwilligers gestart met de restauratie van het gebouw. Vandaag kan je het gebouw op reservatie met gids bezoeken en elke derde zondag van de maand is de toegang open voor publiek. Op deze webpagina vind je alle info: www.bunkervillaada.it.

Over Bart Tordeurs 132 Artikelen
webmaster
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*