Casa dell’Architettura all’Acquario Romano

Op een boogscheut van het station Termini vind je in een klein park een merkwaardig gebouw: de Casa dell’Architettura all’Acquario Romano ofwel het huis van de architectuur.

Het achtervoegsel “all’acquario” is een verwijzing naar de oorspronkelijk functie van het markante gebouw. Het werd gebouwd eind negentiende eeuw gefinancierd door een rijke viskweker die er een aquarium in vestigde dat opengesteld werd voor het publiek.

Het gebouw is geïnspireerd op de antieke monumentale architectuur uit de Romeinse keizertijd. Overal zijn verwijzingen naar de zee en zeefauna terug te vinden zoals schelpen, vissen, waterplanten, nimfen enz…

Na een paar jaar ging het zaakje al dicht en werd het omgetoverd tot een theater, daarna een bioscoop en nog later een circus. Het gebouw zal echter vele decennia leegstaan tot in 1984 besloten wordt om het te renoveren en een nieuwe bestemming te geven als centrum van de architectuur.

Er worden nu vaak tentoonstellingen, evenementen, voordrachten, enz… georganiseerd door de Orde van architecten. Tijdens tentoonstellingen kan je er gewoon vrij binnenwandelen en genieten van een knap staaltje architectuur uit de negentiende eeuw.

Het park is open vanaf 9u tot zonsondergang. Het gebouw is dagelijks open (tijdens tentoonstellingen) van 10u tot 19u behalve tijdens het weekend. Website.

Over Bart Tordeurs 124 Artikelen
webmaster, auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*