Camposanto monumentale (Pisa)

Op de wereldberoemde Piazza dei Miracoli in Pisa kan je het allereerste camposanto ter wereld bezoeken.

De naam “camposanto” is ontstaan toen aartsbisschop Ubaldo Lanfranchi in 1203 met de vierde kruistocht terugkeerde uit het Heilig Land en aarde meebracht van de berg Golgotha en dit hier liet uitstrooien.

Vanaf dan werd “camposanto” synoniem voor een christelijke begraafplaats, ook ver buiten Italië.

Het kerkhof werd gebouwd in 1277 door Giovanni di Simone. Het was in die tijd de gewoonte om doden te begraven rond de kerk.

Hoewel het stadsbestuur het kerkhof liever wat verder uit het centrum wilde, stonden de Pisanen er op om het camposanto naast de duomo te bouwen.

Het is een enorme afgesloten ruimte volgestouwd met tombes, sarcofagen, grafbeelden, nissen, zerken en marmeren grafplaten.

Aan de binnenkant heeft het gebouw wat weg van een kloostertuin met spitse bogen en ranke kolommen in gotische stijl.

De vloer is helemaal gevuld met talloze grafplaten. In de loop der tijd lieten de rijkste burgers prachtige monumenten oprichten, de ene al opzichtiger versierd dan de andere.

Er liggen dan ook heel wat belangrijke figuren begraven zoals professoren en rectors en adellijke families die vaak antieke Romeinse sarcofagen recycleerden.

De muren waren oorspronkelijk prachtig versierd met fresco’s met als thema leven en dood en verhalen over de dood van Christus. Heel wat beroemde kunstenaars werkten hieraan mee.

In de zestiende eeuw werd aan de oostkant de Cappella Dal Pozzo toegevoegd met zijn karakteristieke koepel.

In de negentiende eeuw tijdens de periode van de Romantiek was het camposanto een drukbezochte plaats omwille van zijn melancholische schoonheid en mix van oud en nieuw. Er zijn uit die tijd talloze tekeningen en schilderijen te vinden van kunstenaars die de plek bezochten en vereeuwigden.

Tijdens WO II werd het gebouw zwaar vernield door een inslaande bom van de geallieerde luchtmacht. Het loden dak smolt letterlijk weg en de fresco’s werden ernstig beschadigd.

De restauratie van fresco’s, sculpturen en sarcofagen is vandaag nog steeds niet helemaal afgerond, zo zwaar en ingrijpend was de schade.

De toegang tot het kerkhof is betalend. Meer info zoals prijzen en openingsuren vind je op de website.

Over Bart Tordeurs 132 Artikelen
webmaster
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*