Campo Santo Teutonico

Enigszins verborgen in het doolhof van het Vaticaan kan je een klein maar merkwaardig kerkhof bezoeken: het Campo Santo Teutonico. Het gebied is volledig omsloten door hoge muren en de ingang is enkel voor de ingewijde toerist terug te vinden.

De aparte toegang vind je aan de linkerkant van de arcaden aan de zijkant van de Sint-Pietersbasiliek. Een lid van de Zwitserse Garde vraagt je vriendelijk maar kordaat wat je hier te zoeken hebt.

Je vertelt hem dat je Vlaming bent en graag het Campo Santo Teutonico wenst te bezoeken. Je wordt prompt binnengelaten samen met andere bezoekers van Duitse of Nederlandse origine.

Het kerkhof is gebouwd bovenop de resten van het antieke circus van Nero waar tal van martelaren de dood vonden tijdens de christenvervolgingen.

Op één van de muren is in majolica een portret van Karel de Grote te zien als oprichter in 799 van de Schola Francorum.

In de vijftiende eeuw werd het kerkhof en bijhorende kerk bezit van Duitse leden van de Curie die er een broederschap van de arme doden installeerden die tot op de dag van vandaag instaan voor het onderhoud.

Er zijn honderden bekende en onbekende doden begraven waaronder vele geleerden en vooraanstaande religieuzen van Duitse en Nederlands/Vlaamse origine.


Toegang gratis. Dagelijks open van 9u tot 12u behalve op zondag. Website.

Over Bart Tordeurs 125 Artikelen
webmaster, auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Wachtrijen vermijden (Vaticaanstad) - Taste-Italy.be

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*