Bergamo, stad met twee gezichten

De luchthaven Orio al Serio van Bergamo is voor Milaan wat Charleroi Airport is voor Brussel. De plek waar de lage kostenmaatschappijen landen. Gehaaste citytrippers voor Milaan laten de stad Bergamo gemakkelijk links liggen, gelukkig voor hen, weten ze niet wat ze missen.

De allereerste keer dat ik er aankwam cirkelden er helikopters boven de stad en was er een drukte van jewelste, pas ’s anderendaags kende ik de reden: het was de aankomst van de Ronde van Lombardije en onze landgenoot Johan Museeuw had die dag de Wereldbeker wielrennen gewonnen en keerde met trofee in het vliegtuig mee terug naar huis.

Gelukkig hield ik toen al niet van grote drukte en was ik, totaal zonder verwachtingen, richting Città Alta gewandeld, de hoge stad of de oude stad.  Pas enkele jaren later nam ik de tijd om de Città Bassa, het lager, moderne gedeelte van de stad te bezoeken. Het verassende verschil tussen beide stadsdelen zouden je doen denken aan twee verschillende steden, door hun nabijheid maken ze van Bergamo een stad met twee gezichten.

De benedenstad is een walhalla voor shoppers, de Via 20 Settembre, aan winkels en barretjes geen gebrek en voor de kunstliefhebber is er de Academia Carrara, waar zelfs werk van Rubens te bewonderen valt.

Maar het hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, blijft het oude stadsgedeelte. Wie niet in is voor een korte, maar stevige klim kan gebruik maken van een hypermoderne kabelbaan, de Funicolare Città Alta.  Het prachtige uitzicht over de stad kan je altijd nog bewonderen als je na het bezoek ervoor kiest om te voet via een van de voetpaden terug te keren.

Lees de rest van dit artikel in Buonissimo uitgave 1/2017 (februari 2017). Bestel deze uitgave of sluit aan als lid.

Over Steven Van Raemdonck 43 Artikelen
Steven Van Raemdonck is één van de oprichters van Taste Italy vzw, en neemt de voorzittersfunctie van de vereniging waar.
Contact: Facebook

1 Reactie op Bergamo, stad met twee gezichten

  1. Bergamo is een absolute aanrader! In vergelijking met Milaan relatief minder duur en naar mijn gevoel gezelliger. Ik volgde er vorig jaar twee weken Italiaanse les aan de zomeruniversiteit: enthousiaste leerkrachten én goed niveau.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*