Area Archeologica del Vicus Caprarius (Roma)

Vlakbij de beroemde Fontana di Trevi kan je in een zijstraatje de ex Cinema Trevi vinden, opgedragen aan Alberto Sordi en tegenwoordig nationaal filmarchief.

Maar wist je dat je onder de cinema een verborgen wereld kan ontdekken en een sprong van honderden jaren terug in de tijd kan maken?

Het museum heet voluit Area Archeologica del Vicus Caprarius – Insula di San Vincenzo – Città dell’acqua.

Het gaat dan ook om verschillende opgravingen die uitgevoerd werden tussen 1999 en 2001 tijdens de renovatie van de cinema.

De naam van de antieke straat “Caprarius” is afgeleid van een tempeltje opgedragen aan Iuno Caprotina.

De resten van de insula uit de tijd van Nero duiden op een wooncomplex van drie verdiepingen met winkels op het gelijkvloers.

In de vierde eeuw werd het gebied omgebouwd tot een luxueuze villa. Er zijn nog resten van mozaïeken en marmeren bekleding te zien uit die periode.

Midden vijfde eeuw werd het hele gebied vernietigd door een zware allesverwoestende brand.

Aan de andere kant zien we resten van een enorm waterreservoir uit de tijd van Nero. In de zesde eeuw raakten de meeste aquaducten in onbruik en verviel ook dit reservoir in verval.

Tussen de elfde en twaalfde eeuw werd de vloer van het gebied met vijf meter verhoogd en werden er twee wooneenheden gebouwd in verschillende bouwfasen.

De toegang is betalend (€ 3). Meer info vind je op de website.

Over Bart Tordeurs 132 Artikelen
webmaster
Contact: Website

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*