Wie was Adriana Caselotti?

Op 21 dcecember vierde een monument uit de filmgeschiedenis zijn 80ste verjaardag. Dag op dag was het dan 80 jaar geleden dat Walt Disney zijn allereerste lange animatiefilm op het publiek losliet: Sneeuwwitje. Aan deze mijlpaal in de geschiedenis van de animatiefilm hangt, hoe kan het ook anders, weer een Italiaans tintje. Wist je dat het stemmetje van Sneeuwwitje ingesproken en -gezongen werd door een jong meisje van Italiaanse origine?

Adriana Caselotti (1916-1997) werd weliswaar geboren in Bridgeport, Connecticut, maar wel als kind van Italiaanse ouders. Haar vader, Guido Caselotti (1884-1978), was een immigrant uit Udine. Hij werkte als muziek- en zangleraar. Haar moeder, Maria Orefice (1893-1961) kwam dan weer uit Napels. Zij was zangeres bij het Teatro dell’Opera in Rome. Haar oudere zus, Louise, was ook operazangeres en gaf bovendien zangles, en niet aan de minsten. Tussen 1946 en 1947 was Maria Callas één van haar studentes!

Toen Caselotti zeven jaar oud was, verliet het gezin Connecticut voor Italië omdat haar moeder op tournee was met een operagezelschap. Caselotti verbleef in die periode in het Italiaans klooster San Getulio in de buurt van Rome. Toen haar familie drie jaar later terugkeerde naar New York nam Caselotti de draad weer op, en leerde Engels terwijl ze zanglessen volgde bij haar vader.

 

Het was in 1935 dat Walt Disney Adriana inhuurde als stem voor zijn nieuwe heldin Sneeuwwitje.

Vreemd genoeg belette Disney haar dat ze haar stem mocht gebruiken voor andere producties, zelfs andere producties van het eigen huis. Behalve enkele kleine rolletjes zonder credits kwam zij niet meer aan de bak.

Adriana Caselotti was viermaal getrouwd. Op 18 januari 1997 overleed ze aan de gevolgen van longkanker.

Over Steven Van Raemdonck 37 Artikelen
Steven Van Raemdonck is één van de oprichters van Taste Italy vzw, en neemt de voorzittersfunctie van de vereniging waar.
Contact: Facebook

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*