Abbazia di Monte Oliveto Maggiore (Asciano)

In de Crete Senesi ten zuiden van Siena ligt het benedictijner abdijcomplex van Monte Oliveto Maggiore, zetel van de Olivetanen.

Bernardo Tolomei vormde op deze heuvel een religieuze gemeenschap die in 1319 onder de goedkeuring van de bisschop van Arezzo werd opgenomen tot de orde der benedictijnen.

In 1344 kreeg de Congregazione di Santa Maria di Monte Oliveto ook de goedkeuring van de paus en werd gestart met de bouw van deze abdij.

De leden wijdden zich vooral aan de kunsten ten dienste van de liturgie. In de zeventiende eeuw telde Toscane al zes kloosters van de orde der Olivetanen.

Speciaal is dat de abdij tot de dag van vandaag rechtstreeks onder de Heilige Stoel staat en dus niet behoort tot een bisdom.

Pas in de twintigste eeuw kreeg de abdij ook parochies toegewezen die allemaal deel uitmaken van de gemeente Asciano.

Het complex is vandaag gratis toegankelijk en één van de belangrijkste abdijen in Toscane omwille van de grote historische waarde.

bibliotheek

Je betreedt het complex via een monumentale toegangspoort met ophaalbrug uit de veertiende eeuw.

apotheek

Je volgt een lange laan omzoomd met cipressen. Onderweg zie je een visvijver, resten van een botanische tuin en enkele kapelletjes.

refter

Op het einde van de laan kom je aan de grote klokkentoren in romaans-gotische stijl en de kloosterkerk met gotische façade.

Het chiostro grande uit de vijftiende eeuw is prachtig versierd met fresco’s die het verhaal van de congregatie uitbeelden, schitterende renaissance kunst van Luca Signorelli en Antonio Bazzi.

In de hoek staat een marmeren middeleeuwse waterput uit 1439. Let op de dubbele loggia met ronde bakstenen bogen.

Bezoek verder de kloosterbibliotheek, de apotheek, de kerk, het chiostro di Mezzo en de kloosterrefter. Meer info: website.

Over Bart Tordeurs 96 Artikelen
webmaster, auteur, fotograaf, gids en reisleider Italië
Contact: Website

1 Reactie op Abbazia di Monte Oliveto Maggiore (Asciano)

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*